BLOG Šojgu: Kijev planira napad na Krim raketama "hajmars" i "storm šedou"

Rat u Ukrajini – 482. dan

25735 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Ukrajinska vojska na frontu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska na frontu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2023. 22:04h
Završeno
12:36h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da Ukrajina planira napad na Krim raketama "hajmars" i "storm šedou", prenosi Rojters.

Upozorio je, kako navodi Tas, da će Rusija u tom slučaju uzvratiti.

Šojgu je rekao da bi napad pomenutim raketama na Krim, odnosno "van zone specijalne vojne operacije", značio "potpuno učešće Sjedinjenih Država i Velike Britanije u sukobu".

10:59h

Ruska plaćenička grupa Vagner pozvala je osobe starosti od 21 do 35 godina, sa iskustvom u igranju video igara, da im se pridruže kao stručnjaci za bespilotne letjelice, objavio je Institut za proučavanje rata.

08:59h

Američki predsjednik Džo Bajden kazao je da je prijetnja da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje stvarna, nekoliko dana nakon što je osudio rusko raspoređivanje takvog oružja u Bjelorusiji.

U subotu je Bajden Putinovu objavu da je Rusija rasporedila svoje prvo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji nazvao "apsolutno neodgovornom".

"Kad sam prije otprilike dvije godine bio ovdje i rekao da sam zabrinut zbog presušivanja rijeke Kolorado, svi su me gledali kao da sam lud", rekao je Bajden grupi donatora u Kaliforniji u ponedjeljak, prenosi Rojters. "Gledali su me kao kad sam rekao da se brinem da će Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Stvarno je", rekao je Bajden.

Prošle sedmice bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja počela preuzimati rusko taktičko nuklearno oružje, za koje je rekao da je dio tog oružja tri puta snažniji od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.

08:58h

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, prenosi Rojters.

Prema ukrajinskim vlastima, sirene za vazdušne napade su se oglasile u oblastima Dnjepropetrovsk, Kirovograd, Nikolajev, Odesa, Poltava, Sumi i Harkov, kao i u oblastima Donjecka, Zaporožja i Hersona.

08:58h

Ukrajinske snage raketama su napale grad Volnovahu, tvrde vlasti u Donjecku, kako prenosi Rojters.

08:06h

Rusija je imala sredstva, motiv i priliku da sruši ukrajinsku branu Nova Kahovka dok je bila pod njenom kontrolom, što je izazvalo ogromna razaranja nizvodno, pokazuju ekskluzivne fotografije snimljene dronom i informacije do kojih je došao Asošiejted pres (AP).

08:06h

Ustavni sud Moldavije zabranio je juče prorusku političku partiju Šor, organizatora niza demonstracija protiv vlade te male zemlje, smjtešene između Rumunije i Ukrajine, koja je prošle godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

08:03h

Rusija je preko noći izvršila vazdušne napade na Kijev i ukrajinske gradove na istoku i zapadu zemlje, a prema preliminarnim izvještajima, nema povrijeđenih.

Vojna uprava Lavova, grada od oko 700.000 stanovnika, koji se nalazi na oko 70 kilometara od granice sa Poljskom, saopštila je da je Rusija pogodila kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo požar.

Načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti Jurij Malaško napisao je na Telegramu da je ruski napad ciljao na telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivredna dobra, a da nije bilo žrtava, prenosi Rojters.

Vojna komanda je saopštila da je Rusija lansirala sedam raketa u napadu na Zaporožje, prema preliminarnim podacima. Vojna uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana u gradu bila angažovana na odbijanju ruskog napada dronovima na prijestonicu i region.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je, da je prema preliminarnim informacijama, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 28 od 30 bespilotnih letjelica "šahid" iranske proizvodnje. Kako se navodi, još nije utvrđena šteta.

07:59h

Rat u Ukrajini – 482. dan.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da "najveći udarac" u ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji, ali je priznala da je riječ o teškoj operaciji jer Rusija daje sve da je zaustavi.

"Neprijatelj neće lako odustati od svojih pozicija, a mi moramo da se pripremimo za težak duel. U stvari, to se dešava upravo sad", navela je Malijer na Telegramu, prenosi Rojters.

Ona je kazala da operacija koja je u toku ima nekoliko ciljeva i da vojska te zadatke ispunjava.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage nisu izgubile nijedan položaj tokom kontraofanzive, dok su, prema njegovim rečima, neprijateljske trupe "pretrpjele samo gubitke".

"U nekim oblastima, naše snage idu naprijed, u drugim brane položaje ili se odupiru napadima, a ponegde i pojačanim napadima okupatora", kazao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je samo oslobodila određene teritorije i nijednu nije izgubila.

(MINA)

Bonus video: