BLOG SAD daju Ukrajini još 400 miliona dolara u borbenoj opremi

Rat u Ukrajini - 518. dan

36399 pregleda 15 komentar(a)
Ukrajinski vojnici koriste reflektor tražeći dronove iznad Kijeva, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici koriste reflektor tražeći dronove iznad Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2023. 21:59h
Završeno
20:22h

Sjedinjene Države će obezbijediti do 400 miliona dolara dodatne pomoći u borbenoj opremi Ukrajini, saopštilo je u utorak 25. jula ministarstvo odbrane.

Nova pomoć uključivaće dronove Hornet, kompanije FLIR Sistems, municiju za protivvazdušnu odbranu, oklopna vozila i protivoklopno oružje, javlja Rojters.

Dronovi Hornet će prvi put biti poslati u Ukrajinu.

Paket se finansira korišćenjem Predsjedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA, Presidential Drawdown Authority) po kome može da odobri prenos opreme i usluga iz američkog arsenala bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitne slučajeve.

Oprema će biti dopremljena iz viška zaliha u SAD.

Ovo je 43. paket bezbjednosne pomoći koji su SAD odobrile Ukrajini. Od ruske invazije 2022. godine obezbijeđeno je više od 43 milijarde dolara američke vojne pomoći.

(BETA)

17:16h

Ruski parlament izglasao je danas zakon koji predviđa podizanje starosne granice za obavezno služenje vojske sa 27 na 30 godina, u vrijeme kada oružani sukob u Ukrajini ulazi u 18. mjesec.

12:13h

Ukrajinska vojska pokušala je noćas da pomorskim dronovima napadne ruski patrolni brod "Sergej Kotov", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oružane snage Ukrajine večeras su bezuspješno pokušale da napadnu patrolni brod Crnomorske flote 'Sergej Kotov', koji obavlja zadatke kontrole plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora, sa dva pomorska vođena bespilotna čamca. Prilikom odbijanja napada, oba neprijateljska čamca na daljinsko upravljanje uništena su vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda na udaljenosti od 1.000 i 800 metara. Žrtava nije bilo", navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Brod "Sergej Kotov" nastavlja da obavlja svoje zadatke, navodi rusko ministarstvo.

08:22h

Četvrti i peti blok ukrajinske nuklearke Zaporožje stavljeni su u režim gašenja, saopštila je administracija te elektrane koja je pod kontrolom Moskve, prenosi Rojters.

"U cilju sprovođenja planiranog tehničkog pregleda opreme energetskog bloka pet, rukovodstvo Zaporoške nuklearne elektrane odlučilo je da je prevede u stanje ’hladnog isključenja‘“, saopštila je administracija na svom Telegram kanalu.

"A da bi se obezbijedila para za sopstvene potrebe stanice, reaktorsko postrojenje bloka četiri je prevedeno u stanje ’vruće isključenje’."

08:21h

Rusija je rano jutros izvela svoj šesti vazdušni napad ovog mjeseca na Kijev, saopštila je vojna administracija ukrajinske prijestonice, pri čemu su upozorenja o vazdušnom napadu trajala tri sata nad gradom i istočnom polovinom zemlje, prenosi Rojters.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko naveo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su ruske snage napale Kijev dronovima "šahed" iranske proizvodnje, a prema preliminarnim informacijama sve bespilotne letjelice oborili su PVO sistemi.

Dodao je da nije bilo žrtava niti ozbiljne štete, ali da se informacije još prikupljaju.

07:25h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Kijev započeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji ove godine, dodajući da čini sve što može kako bi "u potpunosti pripremio" blok.

07:23h

Rat u Ukrajini - 518. dan.

Bijela kuća je poručila da ne podržava napade na rusko tlo, nakon tvrdnji da je Ukrajina juče ujutro ispalila dva drona na Moskvu.

"Uopšteno ne podržavamo napade unutar Rusije", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Bonus video: