Težak bezbjednosni propust u Europolu

Nestali povjerljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika

14446 pregleda 7 komentar(a)
Sjedište Europola u Hagu, Foto: Rojters
Sjedište Europola u Hagu, Foto: Rojters

Nestanak povjerljivih dosijea najviših policijskih zvaničnika izazvao je krizu u Europolu, policijskoj agenciji Evropske unije.

Prema internoj bilješci agencije, u koju je portal “Politiko” imao uvid, i razgorovima sa sadašnjim i bivšim zaposlenim, ti podaci koji se čuvaju u sjedištu Europola u Hagu pod ključem, nestali su prošlog septembra, a među nestalim dokumentima su i lični dosijei izvršne direktorke Europola Ketrin de Bol i drugih visokih zvaničnika.

“Uprava Europola je 6. septembra 2023. obaviještena da su nestali lični dosijei nekoliko članova osoblja Europola”, navodi se u bilješci.

“Politiko” navodi da osoblje agencije pokušava da ustanovi kako je centralni evropski organ za sprovođenje zakona zapao u takav haos.

“S obzirom na ulogu Europola kao organa za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja bezbjednosti i ličnih podataka”, navodi se u bilješci koja je podijeljena na internom sistemu poruka i datirana 18. septembra.

Briselski portal podsjeća da je Europol jedna od najvećih agencija EU, da koordiniše velike međunarodne istrage i operacije sa nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Osoblje agencije pokušava da ustanovi kako je centralni evropski organ za sprovođenje zakona zapao u takav haos

Zvaničnici upućeni u incident izjavili su za “Politiko” da su se neki od nestalih dosijea ponovo pojavili kada ih je jedan građanin pronašao ostavljene na javnom mjestu u Hagu i odnio u lokalnu policijsku stanicu.

Dosijei ljudskih resursa mogu da sadrže informacije o prijavi za posao službenika, relevantnoj obuci, datumima rođenja, bračnom statusu, trenutnoj adresi i druge redovne informacije koje čuva HR, rekao je jedan od zvaničnika.

Nakon incidenta, šef ljudskih resursa u Europolu Masimilijano Betin, stavljen je na administrativno odsustvo. Betin je “Politiku” poslao saopštenje u kojem je naveo da ne može da komentariše slučaj.

Portal piše da se Europolovi povjerljivi štampani HR dosijei čuvaju zaključani u sefu, u prostoriji koja je ograničena na osoblje sa posebnim ovlašćenjima. Veoma malo ljudi zna šifru za sef, rekao je jedan od zvaničnika koji je direktno upućen u proceduru. Još nije jasno kako su dosijei uzeti.

Betin, koji je bio visoki zvaničnik italijanske policije, bio je na čelu HR-a u Europolu od 2016. Agencija ima više od 1.400 zaposlenih.

Jedna teorija je da su dosijei možda odneseni da bi se nanijela šteta Betinu, u kontekstu internih sukoba u agenciji, prema riječima zvaničnika.

Evropski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) takođe je obaviješten o incidentu, kao i članovi osoblja čiji su dosijei nestali, navodi se u internom dokumentu.

Bonus video: