Zelenski: U Harkovskoj oblasti naše snage uništavaju okupatora, rezultati su opipljivi

Od početka ofanzive ruske snage uspjele su da zauzmu više mjesta u toj oblasti koja se graniči sa Rusijom i primorale Kijev da tamo pošalje pojačanja, u vrijeme kada ukrajinskoj vojsci već nedostaje ljudstvo i oprema

14569 pregleda 10 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u blizini Vovčanska, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u blizini Vovčanska, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ukrajinska vojska ostvaruje "opipljive rezultate" u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti gdje je ruska vojska u ofanzivi od 10. maja.

"U Harkovskoj oblasti naše snage uništavaju okupatora, rezultati su opipljivi", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

Od početka ofanzive ruske snage uspjele su da zauzmu više mjesta u toj oblasti koja se graniči sa Rusijom i primorale Kijev da tamo pošalje pojačanja, u vrijeme kada ukrajinskoj vojsci već nedostaje ljudstvo i oprema.

Ranije je Zelenski rekao da bi ruska ofanziva na Harkov mogla da bude "prvi talas" šire ofanzive, da bi se zauzeo Harkov, drugi najveći ukrajinski grad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da je cilj da se formira "tampon zona" na ukrajinskoj teritoriji, da se prekinu ukrajinska bombardovanja ruskih pograničnih zona.

Danas je portparol ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti Nazar Voločin rekao da je Kijev uspio da "stabilizuje situaciju u toj oblasti, posebno u gradu Vovčansku", koji je u centru borbi.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas popodne da se borbe nastavljaju na sjeveru grada Vovčanska i u sektoru Staricije i da je situacija pod kontrolom.

Zelenski je ipak rekao večeras da se teške borbe i dalje vode na istoku zemlje u oblasti Donjeck.

Prema popodnevnom brifingu ukrajinskog generalštaba ruska vojska zadržava "visok nivo intenziteta" u sektoru Pokrovsk u Donjeckoj oblasti gdje je tokom dana izvela 27 pokušaja da probije ukrajinsku odbranu.

"Situacija je i dalje napeta ali pod kontrolom", saopštio je ukrajinski Generalštab.

Bonus video: