Sve više islamističkih incidenata u njemačkim školama

Bivša nastavnica iz Sjeverne Rajne Vestfalije priča o svojim iskustvima s radikalizovanim učenicima: „Misle da bi djevojčice i dječaci morali da imaju odvojene časove, a smatraju i da časovi plivanja nisu dobri za djevojčice. Takođe kažu da bi djevojčice od određenog uzrasta trebalo da ostaju kod kuće i da se pripremaju za ulogu žene – to su bile izjave učenika.“ Jedan je čak, dodaje nastavnica, odbio da razgovara s drugim učenikom, uz obrazloženje: „S njim ne pričam, on je hrišćanin.“

3937 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prijetnje bombom, najave krvavih napada, antisemitske uvrede, uzavrela atmosfera… Posljedice bliskoistočnog sukoba osjećaju se i u njemačkim školama.

Anketa koju je njemački javni servis SWR sproveo u pokrajinskim ministarstvima unutrašnjih poslova i ministarstvima obrazovanja, pokazuje da je u Njemačkoj uočljiva radikalizacija učenika i da je povećan broj ekstremističkih incidenata u školama. U sve je više izvještaja o napetoj atmosferi u razredima.

Tako na primjer Ministarstvo prosvjete Hesena izvještava: od 2018. godine zabilježeno je 15 islamistički motivisanih incidenata u školama, od čega 15 samo u 2023. Od toga je 11 slučajeva „vremenski i tematski“ povezano s terorističkim napadom Hamasa na Izrael. Šest prijava odnosi se na anonimne prijetnje bombom u školama u Hesenu. Ipak, statistika pokazuje i da je broj incidenata u 2024. opao u odnosu na 2023.

„Napeta i uzavrela atmosfera“

Ministarstvo obrazovanja Porajnja Palatinata saopštilo je da se ipak ne može zanemariti da je atmosfera „više napeta i uzavrela“ nego što je bila. Iako se tamo ne bilježi porast broja incidenata, bilo je pojedinačnih prijetnji napadom na škole, a u kontekstu sukoba na Bliskom istoku. Pokrajina Šlezvig-Holštajn bilježi „blagi porast islamistički motivisanih aktivnosti koje se pojavljuju u školama“. Ostale pokrajine izvještavaju o pojedinačnim slučajevima radikalizacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Brandenburga piše da će „bliskoistočni sukob i dalje biti povod za mobilizaciju i katalizator“ incidenata. Pritom, čini se, postoje i razlike među pokrajinama. Berlin međutim navodi da je situacija u školama najprije bila „napeta“, ali se sada ponovo smirila – „u skladu s okolnostima“. Neke pokrajine nisu odgovorile na novinarski upit ili navode da ne bilježe islamističke incidente u školama.

Bliskoistočni sukob kao „katalizator“

Aktuelni podaci njemačke Savezne službe za borbu protiv kriminala pokazuju da su događaji od 7. oktobra 2023. i posljedični izraelski protivnapad na Gazu imali snažan uticaj u Njemačkoj. Nakon toga je u 2023. godini zabilježeno 4.368 krivičnih djela s antisemitskom pozadinom. Više od polovine dogodilo se nakon 7. oktobra, odnosno napada Hamasa na Izrael i rata u Gazi koji je uslijedio. Poređenja radi, u 2022. godini Savezna služba za borbu protiv kriminala zabilježila je samo 61 takvo nedjelo – što znači da je broj slučajeva povećan više od 70 puta. Šef njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka Tomas Haldenvang kaže: „Bliskoistočni sukob je djelovao kao katalizator za antisemitizam u Njemačkoj.“

Nastavnici i socijalni radnici svakodnevno uočavaju da su mladi podložni islamističkim idejama. Tako su učenici, Hamas na primjer nazvali „pokretom za slobodu“ ili su tražili odvojenu nastavu za dječake i djevojčice.

Jedna bivša nastavnica iz Sjeverne Rajne Vestfalije priča o svojim iskustvima s radikalizovanim učenicima:

„Oni misle da bi djevojčice i dječaci morali da imaju odvojene časove, a smatraju i da časovi plivanja nisu dobri za djevojčice. Takođe kažu da bi djevojčice od određenog uzrasta trebalo da ostaju kod kuće i da se pripremaju za ulogu žene – to su bile izjave učenika.“ Jedan je čak, dodaje nastavnica, odbio da razgovara s drugim učenikom, uz obrazloženje: „S njim ne pričam, on je hrišćanin.“

Šaj Hofman je socijalni radnik i aktivista. Od 7. oktobra, zajedno s jednim palestinskim kolegom, on obilazi škole gdje s učenicima razgovara o emocijama koje kod njih izaziva bliskoistočni sukob.

„Mi tako u stvari pokušavamo da veliki požar ugasimo malim vatrogasnim aparatom“, kaže Hofman. Nastavnici su često preopterećeni i rijetko su u stanju da učenicima pruže podršku u vanrednim situacijama.

Islamistički influenseri koriste situaciju

Pored jake emocionalizacije zbog bliskoistočnog sukoba koju Hofman uočava kod učenika, novinarsko istraživanje pokazuje i da postoji velika opasnost od islamističkih propovjednika i influensera na društvnim mrežama. Služba za zaštitu ustavnog poretka to prati sa zabrinutošću:

„Potencijalna opasnost od islamističkih influensera na mlade je velika“, kaže Martin Horbah, šef odjeljenja za islamizam u pokrajinskoj Službi za zaštitu ustavnog poretka Baden-Virtemberga.

Direktor Službe za zaštitu ustava u Berlinu Mihael Fišer također primjećuje novi stepen opasnosti od islamističkih grupacija: „Ono što je sada novo jeste fokus i domet koji te grupe mogu da postignu. A sve to je direktno povezano s bliskoistočnim sukobom i događajima nakon užasnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.“

Koliko je to potencijalno velika opasnost, pokazuje i eksperiment koji je istraživač ekstremizma Navid Vali iz „Mreže za prevenciju nasilja“ sam sproveo. Eksperiment pokazuje koliko brzo neki maloljetnik koji se zainteresuje za vjerska, islamska pitanja, dolazi u kontakt s radikalnim islamističkim sadržajima na aplikacijama kao što je TikTok.

„Prvi sadržaj nikad nije ekstremistički, već su to ponude iz oblasti teologije koje na prvi pogled djeluju bezopasno“, kaže Vali. Ali, već nakon nekoliko minuta pojavljuje se naizgled bezazleni video-tutorijal o molitvi, u kojem istraživač ekstremizma Wali prepoznaje jednog poznatog aktera sa salafističke scene.

Islamisti ciljaju na mlade

To nije slučajno, jer islamistički influenseri svjesno koriste bliskoistočni sukob kako bi radikalnu propagandu usmjerili na mlade. Tako je npr. grupacija „Muslim Interaktiv“, koju prati Služba za zaštitu ustavnog poretka, ovog proljeća na demonstracijama u Hamburgu tražila kalifat. Oni se na internetu predstavljaju s propagandnim video-zapisima koji podsjećaju na muzičke spotove. „Tu su ti pop i hip-hop elementi, taj vrlo pristupačan način, prilagođen jeziku mladih“, kaže istraživač ekstremizma.

Vali se žali da školama nedostaje ta vrsta medijskog opismenjavanja: „Ono što bi trebalo da postoji jeste, na primjer, da se, zajedno s ljudima koji imaju više iskustva s medijima, pregledaju ti video-klipovi, da se kritički razmotre i da se o njima zajednički diskutuje.“

„Demokratija stalno mora da se uči“

Njemačke pokrajine navode u anketi da ozbiljno shvataju temu medijske pismenosti u školama. Razmimoilaženja postoje samo oko pitanja da li je potreban poseban školski predmet koji se time bavi. Dok Hesen planira da tu temu objedini u poseban nastavni predmet, Ministarstvo obrazovanja Saksonije smatra da to „nije praktično“.

Državna sekretarka u Ministarstvu obrazovanja Baden-Virtemberga Sandra Bozer (Zeleni), smatra da je borba protiv radikalizacije mladih zadatak kompletnog društva. Škola, kaže, igra ključnu ulogu, ali ona sama ne može da riješi sve probleme.

„Škola sigurno ne može sve. Naša udruženja igraju podjednako važnu ulogu kao i škola. Isto kao i porodica. Jer, demokratija stalno moda da se uči.“

Bonus video: