OECD smanjio projekciju globalnog rasta

OECD je pozvao nadležne vlasti širom svijeta da odlučnije reaguju - snažne fiskalne mjere zajedno sa strukturnim reformama su potrebne za podsticanje rasta i obezbjeđivanje povoljnijeg okruženja za inovacije i promjene, posebno u Evropi
0 komentar(a)
OECD, Foto: Shutterstock
OECD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2016. 17:30h

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je danas svoju projekciju globalnog rasta u ovoj godini i upozorila na opasnosti po finansijsku stabilnost.

OECD predviđa da će globalni rast biti kao i prošle godine na tri odsto, što je najmanje u posljednjih pet godina, dok je u novembru prognozirala 3,3 odsto. Ova organizacija navodi da su trgovina i investicije slabe, dok niska potražnja vodi ka niskoj inflaciji i neadekvatnom rastu zarada i zaposlenosti.

"Rizici finansijske nestabilnosti su značajni, što je pokazano nedavnim padom vrijednosti akcija i obveznica širom svijeta", naveo je OECD u posljednjem izvještaju.

OECD navodi da će globalni rast poslije ovogodišnjih tri odsto, 2017. biti 3,3 odsto, dok je dugoročni prosjek oko 3,75 odsto. Projekcija rasta u SAD ove godine je smanjena na dva odsto, a u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, na 1,3 odsto. U eurozoni se očekuje rast od 1,3 odsto.

U izvještaju se navodi da će se rast Kine usporiti ove godine na 6,5 odsto i na 6,2 odsto sljedeće, dok će Indija nastaviti snažan rast od 7,4 odsto ove, a 7,3 odsto 2017. S druge strane, Brazil je u dubokoj recesiji i ove godine se očekuje dodatno smanjenje BDP-a od četiri odsto.

OECD je pozvao nadležne vlasti širom svijeta da odlučnije reaguju - snažne fiskalne mjere zajedno sa strukturnim reformama su potrebne za podsticanje rasta i obezbjeđivanje povoljnijeg okruženja za inovacije i promjene, posebno u Evropi.

Bonus video: