Gvatemala: Komičar Džimi Morales vodi u trci za predsjednika

Od 58.5 odsto prebrojanih glasova Morales (46), koji se proslavio igrajući prostaka koji slučajno postaje predsjednik, dobio je 26.5 odsto glasova, prenosi AFP
1 komentar(a)
Džimi Morales, Foto: Reuters
Džimi Morales, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 10:27h

Glumac i komičar Džimi Morales, koji se u svojoj kampanji zalagao za borbu protiv korupcije, osvojio je najviše glasova na predsjedničkim izborima u Gvatemali, pokazuju preliminarni rezultati.

Od 58.5 odsto prebrojanih glasova Morales (46), koji se proslavio igrajući prostaka koji slučajno postaje predsjednik, dobio je 26.5 odsto glasova, prenosi AFP.

Očekuje se da nijedan kandidat neće osvojiti 50 odsto glasova, koliko je neophodno da bi se proglasila pobjeda, pa će 25. oktobra biti održan drugi krug izbora.

Lider centralne desnice, navodi agencija, biznismen Manuel Baldizon dobio je podršku 17.8 odsto biračkog tijela što je otprilike isto koliko je osvojila prva dama zemlje Sandra Tores sa 16.8 odsto osvojenih glasova.

Međutim, rezultati u medijima se razlikuju, te prema navodima britanskog BBC-a Baldizon ima 21 odsto glasova što ga dovodi na drugo mjesto u trci za predsjednika.

Kako se navodi, popularnost političkih autsajdera na ovogodišnjim izborima pokazuje ogorčenje građana prema tradicionalnoj eliti.

"Građani su umorni zbog ponavljanja jednog te istog što se odrazilo na rezultate", rekao je Morales novinarima nakon objavljivanja preliminarnih rezultata.

Jučerašnje glasanje održano je nakon što je predsjednik Gvatemale Oto Perez Molina podnio ostavku 3. septembra pošto je sudija izdao nalog za njegovo privođenje zbog sumnje da je predvodio veliku mrežu korupcije, poznatu pod nazivom "linija", što je državu koštalo milione dolara.

Novi predsjednik će položiti zakletvu 14. januara sledeće godine.

Bonus video: