Moguće uvođenje sankcija kineskim firmama

Američke sumnje da iza raširenog hakovanja podataka stoje Kinezi, kamen je spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, u trenutku dok se kineski predsjednik Si Jinping priprema za prvu posjetu SAD, narednog mjeseca
2 komentar(a)
SAD Kina, Foto: Reuters
SAD Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2015. 09:34h

Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatraju mogućnost uvođenja sankcija protiv kineskih firmi i građana za koje vjeruju da su profitirali od špijuniranja tajnih američkih podataka, piše "Washington Post".

"Washington Post", pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih zvaničnika, navodi da će konačna odluka o tom pitanju biti donijeta uskoro, možda već za dvije sedmice.

Američke sumnje da iza raširenog hakovanja podataka stoje Kinezi, kamen je spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, u trenutku dok se kineski predsjednik Si Jinping priprema za prvu posjetu SAD, narednog mjeseca.

Administracija američkog predsjednika, Baraka Obame, smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakovanje agencije američke vlade, što je kompromitovalo lične podatke najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših državnih službenika.

Kina je demantovala da je bila umješana u hakovanje.

Američki zvaničnici i softverski stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju, poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama.

Bonus video: