Zbog ljubavnice bivši šef CIA dobio dvije godine zatvora

Nekad smatran jednim od najbriljatnijih vojnih umova svoje generacije, veteran iz Iraka i Avganistana, general Petreus je nagodbom izbjegao potencijalno nelagodno suđenje i stavio tačku na skandal koji je uzdrmao obavještajni svijet u ljeto 2012. godine
1 komentar(a)
Dejvid Petreus, Foto: Reuters
Dejvid Petreus, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 06:55h

Bivši direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Dejvid Petreus, osuđen je na dvije godine uslovno i novčanu kaznu od 100.000 dolara zbog davanja tajnih dokumenata svojoj ljubavnici i autorki njegove biografije.

Presuda je izrečena dva mjeseca pošto je Petreus pristao na nagodbu sa sudom da se izjasni krivim za neovlašćeno uzimanje i držanje povjerljivih dokumenata.

Nekad smatran jednim od najbriljatnijih vojnih umova svoje generacije, veteran iz Iraka i Avganistana, general Petreus je nagodbom izbjegao potencijalno nelagodno suđenje i stavio tačku na skandal koji je uzdrmao obavještajni svijet u ljeto 2012. godine.

Po nagodbi, predložena kazna je bila dvije godine uslovno i 40.000 dolara globe, ali je sudija Dejvid Kisler povećao novčanu kaznu da"odrazi ozbiljnost djela" i rekao je da je Petreus počinio "ozbiljnu i nekarakterističnu grešku u prosuđivanju".

U kratkoj izjavi poslije izricanja kazne, Petreus je rekao da se time za njega završava težak dvoipogodišnji period, i da želi samo da krene dalje.

Slučaj je razmatran u Šarlotu, gradu gdje Pola Brodvel, autorka generalove biografije i njegova biša ljubavnica, živi s mužem i djecom.

Petreus je podnio ostavku sa mjesta šefa CIA 2012. kada su mediji objelodanili njegovu vezu s Polom Brodvel. Postala mu je ljubavnica 2011. godine, kada ga je intervjuisala za biografsku knjigu.

Brodvel je provela godinu dana s Petreusom u Avganistanu, da bi radili na knjizi pod naslovom "All In: The Education of General David Petraeus".

Federalni istražni biro (FBI) vodio je istragu o aferi kako bi se utvrdilo da li je ugrožena državna bezbjednost.

Bonus video: