Kim Džong-un ima robove u inostranstvu?

"Sumnjamo da on koristi dio novca kako bi kupovao luksuznu robu za pripadnike svoje elite i finansirao građevinske radove u Pjongjangu, koje je nedavno pokrenuo da bi demonstrirao svoju vlast", kazao je Mjeong-čul
8 komentar(a)
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 15:18h

Oko 100.000 Sjevernokorejaca poslato je u inostranstvo da rade bez nadoknade, pošto režim plijeni njihove plate i koristi ih za kupovinu luksuzne robe i gradnju.

Ove tvrdnje iznio je direktor grupe za ljudska prava NK Voč sa sjedištem u Seulu Ahn Mjeong-čul.

On je za "Telegraf" izjavio da Kim Džong Un eksploatiše radnike uzimajući njihove plate za podmirivanje ličnih potreba.

"Sumnjamo da on koristi dio novca kako bi kupovao luksuznu robu za pripadnike svoje elite i finansirao građevinske radove u Pjongjangu, koje je nedavno pokrenuo da bi demonstrirao svoju vlast", dodao je on.

Aktivisti podsjećaju da Sjeverna Koreja šalje radnike u inostranstvo od osamdesetih godina prošlog vijeka, ali se ta praksa pojačala 1990-ih, kada su zemlju zahvatili ekonomski haos i glad.

Kako se navodi u saopštenju grupe aktivista iz Sjevernokorejskog strategijskog centra, slanje radnika u inostranstvo dodatno je uznapredovalo od dolaska Kim Džong-una na vlast, kada je, kako pišu aktivisti, prikupljanje deviza postalo od velike važnosti za državu bez ekonomske stabilnosti.

Ponovno širenje te prakse je, kako tvrde, djelimično posljedica povećanih međunarodnih sankcija zbog kojih režim u nedostatku novca traži nove izvore prihoda.

Zarade radnika u inostranstvu, isplaćene u stranim valutama, obezbjeđuju prihode od vitalne važnosti za ostanak na vlasti Kim Džong-unove Radničke partije, piše "Telegraf".

Prema procjenama aktivista, najveći broj radnika, između 20 i 25 hiljada, odlazi u Rusiju, a veliki broj njih radi na Bliskom istoku, u Jugoistočnoj Aziji, Africi i Kini.

Za ovakvu pojavu koristi se izraz "ropstvo sponzorisano od države"

Bonus video: