Pet afričkih država šalje 8.700 vojnika na Boko haram

Četiri miliona dolara potrebno je za raspoređivanje tih snaga a, navodi američka novinska agencija, za sada nije jasno odakle će se ta sredstva izdvojiti
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta/AP
Boko Haram, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2015. 20:24h

Višenacionalni kontingent pet afričkih zemalja - Benina, Kameruna, Nigera, Nigerije i Čada za borbu protiv nigerijske grupe Boko haram, brojaće 8.700 pripadnika

U saopštenju po završetku trodnevnog susreta u glavnom gradu Kameruna, na kom je tokom eskpertskih konsultacija razrađena koncepcija multinacionalnog kontingenta, navodi se da su predstavnici pet zemalja naveli da će učestvovati sa ukupno 8.750 članova vojnog personala, policije i civila.

Prema saopštenju koje prenosi AP, Čad i Nigerija namijenili su svaka po 3.500 pripadnika, dok će Kamerun i Niger dati po 750.

Udio Benina biće 250 vojnika, a štab tog kontingenta Nigerije i četiri susjedne zemlje biće u glavnom gradu Čada, Ndžameni.

Dodaje se da je hitno potrebno četiri miliona dolara za raspoređivanje tih snaga a, navodi američka novinska agencija, za sada nije jasno odakle će se ta sredstva izdvojiti.

Boko haram (u prevodu sa jezika hausa "Zapadno obrazovanje je greh"), teži formiranju islamskog kalifata na sjeveroistoku Nigerije i uvođenju šerijata.

Posljednjih mjeseci ta grupa je aktivnija u ofanzivama i proširila je dejstva na Kamerun i Čad.

Tokom pet godina Boko haram je zauzeo velike djelove sjeverozapada Nigerije, zbog čega je 1,5 milion stanovnika napustio svoje kuće.

Broj poginulih u toj zemlji sa oko 170 miliona stanovnika i približno podjednakim brojem islamskog i hrišćanskog stanovništva, mjeri se hiljadama.

Bonus video: