Kina razmatra ukidanje smrtne kazne za devet krivičnih djela

U Kini se izvrši više smrtnih kazni nego u svim drugim državama ukupno, međutim sada je kineskoj narodnoj skupštini dostavljen nacrt amandmana o smanjenju liste krivičnih djela za koje je predviđena smrtna kazna
0 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 09:35h

Kineski parlament razmatra ukidanje smrtne kazne za devet, od ukupno 55 krivičnih djela, za koje je zaprijećena smrtna kazna, uključujući ilegalno prikupljanje novca koje je bilo u središtu nekoliko kontroverznih slučajeva.

U Kini se izvrši više smrtnih kazni nego u svim drugim državama ukupno, međutim sada je kineskoj narodnoj skupštini dostavljen nacrt amandmana o smanjenju liste krivičnih djela za koje je predviđena smrtna kazna, navodi AFP.

Na važnom sastanku prošle nedelje kineska Komunistička partija je obećala da će obezbijediti vladavinu prava, mada analitičari kažu da će vladajuća stranka i dalje strogo kontrolisati sudove.

Devet nenasilnih zločina koji bi mogli biti skinuti sa liste krivičnih djela za koje je zaprećena smrtna kazna obuhvataju trgovinu oružjem, municijom ili nuklearnim materijalima, falsifikovanje novčanica i prikupljanje novca prevarom.

Pogubljenja zbog finansijskih krivičnih djela predstavljaju naročito kontroverzno pitanje u Kini, gdje kredite banaka kontroliše država, pa privatne kompanije ponekad teško dolaze do novca.

Prošle godine je streljački vod pogubio biznismena Zenga Čengđijea zbog ilegalnog prikupljanja sredstava i prevaru investitora za oko 460 miliona dolara. Njegova porodica nije ni obaveštena o njegovom pogubljenju prije tog čina.

Njegovi advokati su tvrdili da je imao dovoljno imovine da pokrije dugove da mu je država nije konfiskovala.

Sud je prošle godine osudio na smrt 39-godišnju poslovnu ženu zato što je na prevaru od svojih klijenata zaradila 70 miliona dolara.

Kina je 2011. godine već smanjila broj krivičnih dela za koje je predviđena smrtna kazna sa 68 na 55.

Prema izveštaju Fondacije Dui Hua, u Kini je prošle godine pogubljeno 2,4 hiljada ljudi. Prije jedne decenije broj izvršenih smrtnih kazni iznosio je deset hiljada.

Povremeno se dešavalo da pogrešno osuđeni zatvorenici nad kojima je izvršena smrtna kazna budu posthumno oslobođeni krivice nakon što su pravi počinioci priznali zločine ili u nekim slučajevima zato što je žrtva koja je navodno ubijena kasnije pronađena živa.

Kineski Vrhovni sud preispituje sve smrtne kazne i prošle godine je 39 slučajeva vratio nižim sudovima da bi pribavili dodatne dokaze, navedeno je u saopštenju Dui Hua.

Vrhovni sud je u junu preinačio smrtnu kaznu izrečenu ženi koja je ubila muža koji ju je zlostavljao.

Bonus video: