Japan odobrio dodatne sankcije Rusiji: Zabranjen uvoz proizvoda s Krima

Uprkos sankcijama, Japan je još otvoren za dijalog sa Rusijom i nada se da može da pomogne u mirnom rješavanju situacije u Ukrajini
55 pregleda 1 komentar(a)
Krim, Foto: Reuters
Krim, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2014. 08:30h

Japan je formlano odobrio dodatne snakcije Rusiji koje uključuju zamrazavanje imovine za 40 pojedinaca i dvije grupe koje podržavaju proruske snage u Ukrajini.

Takođe je zabranjen uvoz proizvoda sa Krima, izjavio je danas sekretar vlade Jošihide Suga.

On je naveo da su nove sankcije prema Rusiji u skladu sa mjerama koje su protiv te zemlje nedavno usvojile Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, prenio je AP.

Uprkos sankcijama, Japan je još otvoren za dijalog sa Rusijom i nada se da može da pomogne u mirnom rješavanju situacije u Ukrajini saradnjom sa međunarodnom zajednicom i zemljama članicama G7, rekao je Suga.

Japanske mjere imaju za cilj djelovanje prema najvišim proruskim zvaničnicima poput bivšeg ukrajinskog predsjednika Vikotra Janukoviča i predsjednika Savjeta ministara Kirma Sergeja Aksjonova, prenio je AFP.

Japan je u prethodnom periodu obustavio bilateralne razgovore sa Rusijom o određenim pitanjima i uveo zabranu izdavanja viza za 23 ruska državljana, čija imena nije javno objavio.

Odnosi Japana i Rusije godinama su bili opterećeni teritorijalnim sporom oko Kurilskih ostrva, zbog čega dvije zemlje nijesu potpisale mirovni sporazum nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Rusija je ranije istakla da sankcije Japana smatra činom neprijateljstva.

Bonus video: