Američki ljekar obolio od ebole u Liberiji, Nigerija u stanju pripravnosti

Kontrola je pojačana na svim "aerodromima i u morskim lukama kao i na granicama", izjavio je ministar zdravstva
0 komentar(a)
Epidemija, ebola, Foto: Reuters
Epidemija, ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2014. 17:43h

Jedan američki ljekar koji je poslat u zapadnu Afriku gdje vlada epidemija ebole, sam se razbolio od te zarazne bolesti u Liberiji, saopštila je američka nevladina organizacija koja ga je uputila da liječi pacijente.

Ljekar Kent Brentli se nalazi u karantinu u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Nigerija je juče uvela pojačane mjere granične kontrole poslije potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u gradu Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije ebole, u januaru ove godine u nekoliko država zapadnog dijela Afrike, umrlo je 660 osoba.

Epidemija ebola izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susjednu Liberiju i Sijera Leone.

Nigerija u stanju pripravnosti

Nigerija je danas proglasila stanje najviše pripravnosti nakon što je potvrđeno da je Liberijac koji je umro u toj zemlji imao ebolu.

Kako su prenijele agencije, muškarac je umro u utorak nakon što je doputovao na aerodrom u Lagosu. To je prvi slučaj ebole u toj najnaseljenijoj afričkoj zemlji.

Kontrola je pojačana na svim "aerodromima i u morskim lukama kao i na granicama", izjavio je ministar zdravstva.

Do sada je više od 660 ljudi umrlo od ebole u zapadnoj Africi. Riječ je o najsmrtonosnijoj epidemiji do sada koja je počela u južnoj Gvineji i proširila se na Liberiju i Sijera Leone.

Ministar zdravlja je na konferenciji za novinare juče rekao da je muškarac u četrdesetim kolabirao u nedjelju, po dolasku u Lagos, grad od 21 miliona stanovnika.

Odvezen je u karantin u lokalnoj bolnici gdje je i umro.

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje. Oboljeli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje i krvarenje iz nosa i ušiju.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lijek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s oboljelom osobom.

Bonus video: