Obama lobira da ubijedi skeptične kongresmene

Obama, potpredsjednik Džo Bajden i šef osoblja Bijele kuće zvali su juče svakog člana Predstavničkog doma i Senata posebno da bi razgovarali sa njima
5 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 11:17h

Američki predsjednik Barak Obama počeo je intenzivno lobiranje kako bi skeptične kongresmene koji razmišljaju da li da podrže vazdušne udare na Siriju ubijedio da treba to da učine.

Obama, potpredsjednik Džo Bajden i šef osoblja Bijele kuće zvali su juče svakog člana Predstavničkog doma i Senata posebno da bi razgovarali sa njima, tvrdi visoki zvaničnik Bijele kuće.

Osim toga održan je povjerljivi sastanak za članove Kongresa na Kapitol Hilu kojem je prisustvovalo oko 70 kongresmena, navodi taj zavničnik, a prenosi AFP.

Bijela kuća je u subotu formalno tražila od Kongresa odobrenje za izvođenje vazdušnih napada na Siriju.

Poslije sastanka poslanici i senatori izrazili su čitavu lepezu mišljenja od otvorenog protivljenja do čvrste podrške Obaminom zahtjevu da odobre upotrebu sile protiv Sirije.

Obama danas u Bijeloj kući prima Džona Mekejna, uticajnog republikanca koji je juče rekao da nije siguran da će podržati rezoluciju kojom se odobrava da se izvedu udari na Siriju.

Na sastanku s Mekejnom treba da se odgovori na strahovanja onih koji misle da Obama ne čini dovoljno da kazni predsjednika Bašara el Asada i njegovu vladu za prošlomjesečni navodni napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

S druge strane, neki republikanci i demokrate članovi Kongresa protive se bilo kakvoj vojnoj akciji.

Mekejn je u razgovoru za izraelsku televiziju rekao da je Obama "ohrabrio" neprijatelje SAD time što je odluku o vojnim udarima prebacio na Kongres. Mekejn i drugi njegov kolega republikanac u senatu, Lindzi Grejam, zaprijetili su da će glasati protiv odobrenja napada ako vojni plan ne uključuje i preokret u odnosu snaga u dvogodišnjem građanskom ratu u Siriji u korist pobunjenika koji pokušavaju da sruše Asada.

Američki Kongres će poslije ljetnje pauze 9. septembra raspravljati o tome da li da odobri vazdušne udare na Siriju, što je od njih zakonodavaca zatražio Obama.

Rusiju uopšte nisu ubijedili dokazi Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika o upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska, u napadu za kojeg zapadne sile tvrde da ga je počinio režim sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Australija je ponudila moralnu podršku napadima SAD na Siriju, dok je vlada Novog Zelanda saopštila da joj je potrebno više informacija, nakon što je ministre inostranih poslova obije zemlje lično nazvao američki državni sekretar Džon Keri.

Američki vojni zvaničnici su u međuvremenu objavili da su se nosač avion na nuklearni pogon “US Nimic” i drugi brodovi iz ofanzivne grupe uputili u pravcu Crvenog mora kao podrška u ograničenom američkom napadu na Siriju.

Ofanzivna grupa Nimic, koja obuhvata četiri razarača i jedan kruzer, u ovom trenutku nema naredbu da se uputi u istočni Mediteran, ali se kreće u zapadnom pravcu u Arabijskom moru tako da može da otplovi u istočni Mediteran ako to bude zatraženo od nje.

U ovom trenutku nije jasno kada će brodovi stići u Crveno more.

UN: Sedam miliona raseljenih, ugroženo dva miliona djece

Sedam miliona ljudi, gotovo trećina stanovnika Sirije, napustilo je svoje domove tokom dvije i po godine građanskog rata u toj zemlji, podaci su Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Šef te kancelarije UN Tarik Kurdi rekao je danas da se pet miliona raseljenih i dalje nalazi u Siriji, dok je oko dva miliona izbjeglo u susjedne zemlje. Među direktno pogođenima ratom, nalazi se i dva miliona djece.

Tarik Kurdi je upozorio da je pomoć UN ukazana ugroženom stanovništvu samo "kap u moru humanitarnih potreba" i da je praznina u fondovima potrebnim za pomoć sirijskom narodu "veoma, veoma velika".

Taj zvaničnik UN rekao je i da su međunarodni donatori poslali manje od trećine novca neophodnog za pomoć raseljenima u ovom ratu. Više od 110.000 ljudi poginulo je u sukobima u Siriji od 2011. godine.

Galerija

Bonus video: