Moguće pokretanje nuklearnih reaktora Sjeverne Koreje

Eksperti su izrazili i zabrinutost zbog bezbjednosti imajući u vidu nivo sjevernokorejske ekspertize.
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, nuklearni reaktor, Foto: Telegraph.co.uk
Sjeverna Koreja, nuklearni reaktor, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 02.05.2013. 14:31h

Sjeverna Koreja mogla bi za par nedjelja da pokrene nuklearni reaktor, što izaziva rastuću zabrinutost zbog najave tamošnjeg režima da želi da proizvede više nuklearnog naoružanja, tvrde naučnici.

Ovaj reaktor bi proizveo dovoljno energije za ovu zemlju, ali može biti korišćen i za proizvodnju plutonijuma za nuklearno naoružanje

Američko-južnokorejski institut pri Džon Hopkins univerzitetu tvrdi da satelitski snimci, koji su napravljeni u martu i aprilu, pokazuju da Sjeverna Koreja izvodi završne radove unutar reaktora, kao i čišćenje poslije završetka izgradnje.

Ako je Sjeverna Koreja bila iskrena u iznošenju informacija o bogaćenju uranijuma od 2010., onda će imati dovoljno materijala da održava reaktor na više godina, tvrde naučnici.

Prema Džefreju Luisu i Niku Hansenu, kako prenosi AFP, to znači da bi pokretanje reaktora moglo da se očekuje narednih nedjelja. Sjevernoj Koreji će trebati devet mjeseci do godinu dana dok postrojenje ne bude u potpunosti operativno, dodali su oni.

Ovaj reaktor bi proizveo dovoljno energejie za ovu zemlju, ali može biti korišćen i za proizvodnju plutonijuma za nuklearno naoružanje. Eksperti su izrazili, ujedno, i zabrinutost zbog bezbjednosti imajući u vidu nivo sjevernokorejske ekspertize.

„Nesreća u Fukušimi u Japanu je pokazala da i dobro osmišljena, izgrađena i testirana postrojenja moraju biti sposobna da se suoče sa svim nepredvidivim izazovima kao što su elementarne nepogode. Nejasno je da li Sjeverna Koreja može da se izbori sa takvim izazovima“, konstatovali su naučnici.

Bonus video: