Gdje će se sastati Tramp i Kim?

Do Ulan Batora sjevernkorejski lider može svojim vozom, što tom gradu daje veliku prednost. Nadalje, Mongolija ima dobre odnose sa obje zemlje
1 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2018. 12:43h

Avionom ili posebnim vozom? U Evropi ili jugoistočnoj Aziji, možda u Mongoliji? Govori se da je pet lokacija u užem izboru za istorijski sastanak Donalda Trampa i Kim Džong Una, ali konačnu će odluku biti teško donijeti.

Pet lokacija je ušlo u uži izbor mogućeg mjesta sastanka američkog predsjednika Trampa i sjevernokorejskog lidera Kima. Nijedno nije u Sjedinjenim Državama, priznao je američki predsjednik. Peking takođe gotovo sigurno nije među njima.

Analitičari sugerišu da je to možda Ulan Bator, glavni grad Mongolije, ili neka od azijskih metropola poput Singapura ili Bangkoka. Možda ni Evropa nije bez izgleda?

Odlučujuće u izboru lokacije mogla bi biti odluka Kim Džong Una da li će putovati svojim oklopnim vozom, kojim je došao u Peking u martu, ili će letjeti. Ne zna se da li se mladi sjevernokorejski čelnik boji letjenja kao što se bojao njegov otac ili putuje vozom isključivo iz bezbjednosnih razloga, prenosi agencija Hina.

Sjeverna Koreja, izolovana i pogođena sankcijama, ima relativno skromnu vazdušnu flotu. Ruski Tupoljev Tu-204 može doletjeti do Singapura, čak i do Evrope uz jedno zaustavljanje za dolivanje goriva.

Godine 2006. Evropska unija je zbog bezbjednosti zabranila slijetanje sjevernokorejskog nacionalnog prevoznika Air Koryoa, ali je zabrana "najgoroj avio kompaniji na svijetu" kako je često zovu, ukinuta 2010. za tupoljeve.

Švajcarska bi mogla biti mjesto sastanka jer Ženeva ima dugu istoriju organizovanja mirovnih i teških političkih sastanaka. Kim se 1990-ih tamo školovao.

Spominju se i Helsinki, Stokholm i Oslo.

Švedska diplomatski predstavlja SAD u Pjongjangu i služi kao komunikacijski kanal. Nedavno je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho posjetio Stokholm i Helsinki.

Govori se kako bi od ostalih evropskih gradova u obzir mogli doći Prag, gdje je Kimov stric ambasador ili Varšava, gdje Sjeverna Koreja ima svoje predstavništvo.

Azija

Po američkim izvorima, relativno logičan izbor, selo Panmunjom na granici dvije Koreje, ispalo je iz konkurencije iako će se tamo 27. aprila Kim sastati sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džaen Inom.

Peking je odbačen kao lokacija jer bi izgledalo kao da se sastanak Trampa i Kima pretvara u trilateralu s Kinom, prenosi Hina.

"Tramp ne želi sastanak u nekoj zemlji koja je direktno upletena u odnose sa Pjongjangom", smatra kineski analitičar Jin Kiangji.

Uz to, Tramp vjerovatno želi da sva svjetla reflektora istorijskog sastanka budu na njemu, dodaje.

"U svakom slučaju, Tramp neće ići u Pjongjang, kao što Kim neće u Sjedinjene Države. Svaki bi se bojao da će ga onaj drugi iskoristiti na domaćem terenu", objašnjava Jin.

Dalje u Aziji, Bangkok bi bio prikladan jer Sjeverna Koreja tamo ima ambasadu. I Singapur održava diplomatske odnose sa Pjongjangom.

Iako neki američki mediji pišu da je Ulan Bator ispao iz igre, mnogo toga ide u prilog prijestonici Mongolije. "Azijska Švajcarska" zna da organizuje velike događaje. Prije dvije godine Ulan Bator je bio domaćin samita Azija-Evropa i ugostio 34 šefa države ili vlade.

Do Ulan Batora sjevernkorejski lider može svojim vozom, što tom gradu daje veliku prednost. Nadalje, Mongolija ima dobre odnose s obje zemlje.

Tramp i Kim trebali bi da se sastanu krajem maja ili početkom juna. U svakom slučaju, odluka o mjestu održavanja mora biti donijeta uskoro.

Bonus video: