I Kina prizemljila svoje avione Boing 737 poslije nesreće u Etiopiji

Drugi put za nekoliko mjeseci letjelica tipa Boing 737 Maks 8 se srušila nekoliko minuta posle polijetanja što postavlja nova pitanja o tom avionu
2364 pregleda 2 komentar(a)
Boing 737: Ilustracija, Foto: Michael Soh/AP
Boing 737: Ilustracija, Foto: Michael Soh/AP

Kina je danas naložila svojim avio kompanijiama da prekinu letove aviona Boing 737 Maks 8, poslije pada aviona tog tipa Etiopian Erlajnsa na letu iz Adis Abebe za Najrobi.

Letjelice mogu ponovo da se koriste poslije potvrde američkih vlasti i Boinga da su preduzete mjere da se garantuje efikasnost i bezbjednost leta, saopštio je kineski Biro za civilnu avijaciju.

Biro je naveo kao razlog za suspenziju letova pad aviona istog tipa juče i pad druge letjelice tog tipa indonežanske aviokompanije Lajon er (LionAir) u oktobru prošle godine, navodeći da će taj tip letjelice u Kini biti prizemljeni od 18.00 danas po kineskom vremenu.

Drugi put za nekoliko mjeseci letjelica tipa Boing 737 Maks 8 se srušila nekoliko minuta posle polijetanja što postavlja nova pitanja o tom avionu.

U padu aviona Etiopian erlajs u nedjelju ujutro neposredno poslije polijetanja poginulo je svih 157 putnika i članova posade, potvrdila je etiopska aviokompanija.

"S obzirom da su dvije avionske nesreće sa avionom Boing 737 MAX 8 dogodile nedavno i da su se obje desile u fazi polijetanja pokazuju određene sličnosti", naveo je kineski Biro u objašnjenju svoje odluke.

Bonus video: