Bajdenov kec iz rukava

Predsjednički kandidat demokrata se nada da će izbor Kamale Haris osnažiti napore za zbacivanje Trampa usljed velike nacionalne krize

9387 pregleda 6 komentar(a)
Republikanci je više vole nego Bajdena: Kamala Haris, Foto: Reuters
Republikanci je više vole nego Bajdena: Kamala Haris, Foto: Reuters

Izborom senatorke iz Kalifornije Kamale Haris za potpredsjedničkog kandidata demokrata, jedna crnkinja se prvi put našla na glavnoj izbornoj listi u 244-godišnjoj istoriji Amerike.

Predsjednički kandidat Džo Bajden nada se da će njen istorijski profil i sukobljavajući stil prema Donaldu Trampu, osnažiti napore demokrata da zbace republikanskog predsjednika usljed velike nacionalne krize.

“To čini da Amerika više liči na Ameriku”, kazao je kolumnista Judžin Robinson za mrežu MSNBC.

Kamala Haris (55) je bila jedan od Bajdenovih rivala za predsjedničku nominaciju demokrata dok nije ispala iz trke prošle godine. Ona je ćerka imigranata, majka joj je iz Indije, a otac sa Jamajke.

Bajdenova odluka da je izabere za potencijalnu potpredsjednicu SAD puna je simbolike u eri pokreta #MeToo i masovne podrške ideji Životi crnaca su važni. S obzirom na Bajdenove godine - imaće 78 na dan inauguracije - i nedostatak jasne posvećenosti služenju još jednog mandata, Haris je sada bolje nego iko pozicionirana da bude prva predsjednica Amerike - što je barijera koju Hilari Klinton nije uspjela da preskoči 2016, ocjenjuje “Gardijan”.

Bajdenov izbor je potpuno nova meta za Trampovu predizbornu kampanju, koja se muči da nađe efikasnu liniju napada na njegovog demokratskog rivala, piše Rojters. Međutim, jurišanje na Haris nosi rizike i izazove, ocjenjuje britanska agencija.

Nekoliko minuta nakon Bajdenove objave u utorak, Tramp je za nju rekao da je “bezobrazna”, “užasna” i “nepristojna”, a njegova kampanja ju je opisala kao ekstremistu koji će umjerenog Bajdena povući ulijevo.

Međutim, trenutno nema puno dokaza da javnost vidi Haris, bivšu glavnu tužiteljku Kalifornije, koja ima jake veze sa demokratskim establišmentom, kao radikalnu.

Republikanci je, zapravo, više vole nego Bajdena, prema anketi Rojters/Ipsos koja je sprovedena 10-11. avgusta, neposredno prije Bajdenove objave. Ispitivanje je pokazalo da 21 odsto registrovanih republikanskih birača ima pozitivne utiske o Haris, u poređenju sa 13 procenata, koliko ima sličano pozitivno mišljenje o Bajdenu.

Prema ocjeni Rojtersa, mogući seksistički ili rasistički napadi na nju mogli bi komplikovati napore Trampove kampanje da poboljša njegov rejting među ženama iz predgrađa, važnim glasačkim blokom koji mora pridobije da bi bio ponovo izabran.

Vodeće žene u Demokratskoj stranci već su upozorile da se ne ponovi Trampov okršaj 2016. sa Hilari Klinton, koja je bila na meti rodno zasnovanih kritika kao prva žena kandidat za predsjednika. Tramp je i za nju govorio da je “bezobrazna” i optužio je da igra na “žensku kartu”.

“Ako želi da koristi mizogine napade na Kamalu Haris, mislim da je to veliki izazov za njega”, rekla je Nira Tanden, glavna saradnica Hilari Klinton tokom predsjedničke kampanje. “Nema prostora za grešku sa ženama iz predgrađa”.

Prema najnovijoj anketi Rojters/Ipsos, Bajden ima prednost od 10 procentnih poena među ženama, i šest među onima koje žive u predgrađima. Ukupno, Bajden vodi sa 11 procentnih poena, manje od tri mjeseca uoči izbora 3. novembra.

Sara Longvel, republikanka koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja, kaže da Trampovi savjetnici vjerovatno žele da predsjednik, poznat po žestokoj i bombastičnoj retorici protiv političkih rivala, bude oprezniji povodom napada na Haris, ukoliko ne budu imali razloga da vjeruju da se ona ne sviđa ženama iz predgrađa.

“Međutim, još nema dokaza da im se ne sviđa ili da joj ne vjeruju. Mislim da će se, zapravo, prilično dobro slagati sa ženama iz predgrađa”.

Trampov rejting je znatno oslabio usljed pandemije koronavirusa, ekonomske krize i protesta zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde.

Tražeći nešto što će promijeniti putanju trke, Tramp i njegovi republikanski saveznici su osuli paljbu po Haris odmah pošto je objavljena vijest da je izabrana.

Njegova kampanja je sazvala konferenciju za novinare da bi kritikovala stavove koje je iznosila prije nego što je odustala od predsjedničke trke, kada je podržavala progresivne političke predloge poput Zelenog novog dogovora, sveobuhvatnog plana za čistu energiju, te programa Zdravstvena zaštite za sve. Bajden nije podržao nijedan od ovih predloga.

Haris je promijenila nekoliko stavova tokom kampanje u namjeri da se pomjeri ka centru. Međutim, Trampova kampanja je jasno stavila do znanja da će nastojati da je prikazuje kao nepopravljivu ljevičarku i istovremeno sugerisati da bi Bajden uskoro mogao izaći iz politike i da bi ga ona mogla zamijeniti. Trampov tabor je takođe saopštio da će nastojati da naglasi kritike afroameričke zajednice zbog dosijea Kamale Haris u oblasti krivičnog pravosuđa, u nadi da je zavade sa najlojalnim biračkim tijelom Demokratske stranke.

Rojters navodi da Trampovi saradnici privatno priznaju da će ona biti jak protivnik. Jedan zvaničnik Bijele kuće je rekao da izbor Kamale Haris znači da će potpredsjednik Majk Pens imati žestoku debatu u oktobru.

S obzirom na Bajdenove godine, Kamala Haris je u boljoj poziciji od bilo koga drugog da postane prva predsjednica SAD

Haris i Bajden bi trebalo da riješe bilo kakve probleme među progresivcima, koji su pozvali Bajdena da izabere kandidata koji je otvoreno progresivan, poput senatorke Elizabet Voren, kažu demokratski aktivisti.

Tokom kampanje za predsjedničku nominaciju, progresivci su oštro kritikovali Haris zato što smatraju da je kao tužiteljka pretjerano podržavala policiju. Ona je vremenom postala pristalica progresivnih reformi krivičnog pravosuđa.

“Gardijan”, međutim, ocjenjuje da će njena karijera tužiteljke donekle neutralisati temu “zakon i red” Trampove kampanje, koja nastoji da prikaže Bajdena i demokrate kao meke prema kriminalu. Britanski list navodi i da je Haris manje ranjiva nego što bi Elizabet Voren bila na kritike republikanca da je Bajden trojanski konj radijalne ljevice.

U prvom snimku koji je objavila od imenovanja, Haris je ispričala duboko ličnu priču o tome kako ju je majka inspirisala da postane pravnica a potom političarka. Ona je takođe direktno napala Donalda Trampa.

“Vaspitana sam da preduzimam akciju. Moja majka je znala da podiže dvije crnkinje koje će biti tretirane drugačije zbog svog izgleda. Kad god bih se uznemirila zbog nečega, majka bi me pogledala u oči i pitala: “Pa, šta ćeš da uradiš povodom toga?”

Bajdenov izbor je potpuno nova meta za Trampovu predizbornu kampanju, koja se muči da nađe efikasnu liniju napada na demokratskog rivala

O aktuelnom predsjedniku, Kamala Haris je kazala: “Americi je trenutno potrebna akcija. Usred pandemije, predsjednik pokušava da oduzme zdravstvenu zaštitu. Dok se mala preduzeća zatvaraju, on popušta bogatim donatorima. A kada su ljudi vapili za podrškom, on ih je zasuo suzavcem”.

Obama: Dobar dan za zemlju

“Dugo poznajem senatorku Kamalu Haris. On je više nego spremna za taj posao. Karijeru je posvetila odbrani ustava i borbi za ljude kojima su potrebne jednake šanse”, napisao je bivši predsjednik Barak Obama na Tviteru. “Ovo je dobar dan za našu zemlju. Hajde sada da pobijedimo”.

Izbor je pozdravila i Hilari Klinton, koja je kazala da se Haris “već dokazala kao izuzetni državni službenik i lider”.

Pohvale su stigle i od progresivnih lidera visokog profila, uključujući senatore Bernija Sandersa i Elizabet Voren.

“Čestitke Kamali Haris, koja će ispisati istoriju kao naša buduća potpredsjednica”, napisao je Sanders na Tviteru. “Ona zna šta je potrebno da bi se borilo za radnike, za zdravstvenu njegu za sve, i da bi se srušila najkorumpiranija administracija u istoriji”.

Bonus video: