Izrael napao Gazu avionima, helikopterima i tenkovima poslije raketiranja

Zvaničnici Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, nisu ništa komentarisali, a u vojnom saopštenju se navodi da je vojska gađala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, prenio je AP

3744 pregleda 3 komentar(a)
Pojas Gaze (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Pojas Gaze (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Izraelski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi gađali su rano jutros mete Hamasa u pojasu Gaze pošto su ekstremisti ispalili dvije rakete na Izrael sa te palestinske teritorije, saopštila je vojska.

Jedna raketa je pala u južni izraelski grad Ašdod, a druga u centralni dio Izraela ali izvještaja o eventualnim žrtvama nije odmah bilo ni na jednoj strani.

Vojska je navela da su rakete pale na otvoreno područje.

Zvaničnici Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, nisu ništa komentarisali, a u vojnom saopštenju se navodi da je vojska gađala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, prenio je AP.

Izraelski mediji javljaju da su rakete iz Gaze ispaljene na godišnjicu ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahe Abu al Ate.

Njegovo ubistvo izazvalo je žestoku rundu sukoba.

Izrael i Hamas su tri puta ratovali od 2007. godine, a često su izbijali manji sukobi dok su Egipat i Katar posredovali nezvaničnom prekidu vatre na osnovu koga su u posljednjim godinama hamasovci sprečavali raketne napade u zamjenu za ekonomsku pomoć i ublažavanje egipatske i izraelske blokade pojasa Gaze.

Taj prekid vatre prekršen je više puta kao što se to i danas desilo.

Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobjedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

U pojasu Gaze djeluje više palestinskih esktremističkih organizacija ali Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade i obično na raketiranje odgovara udarima iz vazduha na mete ekstremista.

Bonus video: