Mito za predsjedničko pomilovanje

U trenutku kada Tramp razmatra veliki broj pomilovanja, sutkinja objavila dokument o istrazi povodom tajne lobističke šeme i nuđenja novca Bijeloj kući za ukidanje ili odlaganje izvršenja kazni

6863 pregleda 1 komentar(a)
TTramp, Foto: Reuters
TTramp, Foto: Reuters

Američko ministarstvo pravde istražuje navode o pokušajima pojedinaca da preko mita dođu do predsjedničkog pomilovanja, navodi se u juče objavljenim sudskim spisima. U dokumentima se navodi da su istražitelji u avgustu počeli da istražuju i „tajnu lobističku šemu“ koja uključuje pokušaje stupanja u kontakt sa zvaničnicima Bijele kuće.

Rojters navodi da je sutkinja Okružnog suda Beril Hauel objavila dokument na 18 stranica od čega je polovina zatamnjena, a verzija koja je dostupna javnosti ne pruža mnogo detalja o navodnoj šemi. Niko od potencijalnih aktera nije imenovan, a zatamnjivanje većeg dijela dokumenta ukazuje da bi otkrivanje određenih podataka moglo ugroziti istragu.

U dokumentu se, prema pisanju britanske agencije, navodi da su savezni tužioci u Vašingtonu kazali da su došli do dokaza o podmićivanju u vidu „nuđenja značajnih političkih doprinosa u zamjenu za predsjedničko pomilovanje ili odlaganje izvršenja kazne“. Takođe se navodi da je u toku istraga „tajne lobističke šeme“ u kojoj su dvije neidentifikovane osobe nezakonito djelovale kao lobisti kako bi obezbijedili pomilovanje. Istražitelji su nagovijestili sudu da planiraju da „suoče“ tri osobe sa svojim saznanjima i kompletiraju istragu.

Istražitelji, međutim, sudu nijesu pružili dokaze o direktnoj uplati i umjesto toga su predočili dokaze da je jedna osoba tražila naklonost zbog prošlih i budućih doprinosa.

U utorak, jedan zvaničnik ministarstva pravde kazao je za Rojters da nijedan zvaničnik američke vlade nije „predmet ili meta“ istrage.

Dokument u kojem nije imenovan ni predsjednik Donald Tramp i koji ne pruža odgovore na mnoga pitanja, objavljen je u trenutku kada mediji pišu da predsjednik SAD razmatra veliki broj pomilovanja prije nego sljedećeg mjesaca napusti dužnost.

Tramp je u utorak reagujući na vijest o istrazi upotrijebio jednu od svojih omiljenih fraza kojom kritikuje medije iako su objavljeni detalji zapravo sadržani u zvaničnom sudskom dokumentu. „Istraga o pomilovanju je lažna vijest“, objavio je Tramp na Tviteru.

„Gardijan“ piše da u dokumentima stoji da je u okviru istrage u avgustu zaplijenjeno preko 50 digitalnih uređaja uključujući „ajfone“, „ajpede“ i „laptopove“ nakon što su istražitelji upali u pojedine kancelarije.

Objavljivanje dokumenata izazvalo je brojne spekulacije u Vašingtonu. Demokrata Adam Šif, predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma, kazao je za MSNBC: „Ljudi ne treba da pretpostavljaju - a trenutno su skloni tome - da se ovo možda odnosi na određene ličnosti koje su u velikoj mjeri prisutne u vijestima a koje su zabrinute zbog svoje krivične odgovornosti. Pomilovanje je možda tražio neko za koga nikada nijesmo čuli, a u prilici je da da pozamašan doprinos. Dakle ne mora ba bude neko za koga mi mislimo da želi pomilovanje: razni Manaforti, Đulijaniji i drugi. To može biti neko potpuno drugi ali to na na kraju ipak mora biti neko ko je dovoljno blizu Bijeloj kući jer smatra da mođe dobiti zvanično pomilovanje ukoliko plati mito“.

Tramp je prošle nedjelje pomilovao Majkla Flina, njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, koji je dva puta priznao da je lagao FBI-u. „Njujork tajms“ je u utorak objavio da su Tramp i Rudi Đulijani, njegov lični advokat, još prošle nedjelje razgovarali o mogućnosti „preventivnog pomilovanja“.

Američki mediji pišu da Tramp zapravo razmatra preventivna pomilovanja za članove njegove porodice - iako niko od njih nije optužen za krivično djelo.

Jedan izvor je kazao za „NBC njuz“ da su ta pitanja pokrenuta jer se predsjednik osjeća napadnutim - a ne zato što vjeruje da su on ili bilo ko od njegovih rođaka uradili nešto loše.

„Njujork tajms“ piše da je Tramp zabrinut da bi na čelu sa Džoom Bajdenom demokratska administracija mogla krenuti na njegovu djecu Donalda Mlađeg, Erika i Ivanku Tramp kao i na zeta Džereda Kušnera koji obavlja dužnost višeg savjetnika u Bijeloj kući. Đulijani je na Tviteru odbacio pisanje američkih medija na tu temu.

BBC navodi da postoje presedani za izdavanje pomilovanja osobama protiv kojih nije podignuta optužnica. Predsjednik Džerald Ford je 1974. godine preventivno pomilovao njegovog prethodnika Ričarda Niksona, i na taj način okončao svaku mogućnost krivičnog gonjenja nakon skandala Votergejt.N. B.

Tramp do sada rijetko koristio pravo da pomiluje

Uobičajeno je da odlazeći predsjednik iskoristi svoje pravo na pomilovanja, a prema istraživanju Pju centra Tramp je do sada to činio rjeđe nego njegovi prethodnici.

Barak Obama je izdao 212 pomilovanja i 1 715 ublažavanja kazni, što je najviše nakon predsjednika Harija Trumana.

Tramp je od novembra izdao svega 28 pomilovanja i 16 ublažavanja kazni. Pored Majkla Flina - koji je 2017. godine optužen da je lagao o kontaktima sa ruskim ambasadorom - Tramp je između ostalog pomilovao političkog stratega Rodžera Stouna, bivšeg šerifa Arizone Dža Arpaioa, bivešg saradnika potpredsjednika Skutera Libija i bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojeviča.

Niz Trampovih saveznika se, kako navodi BBC, nada ublažavanju kazne uključujući i bivše savjetnike Rika Gejtsa i Džordža Papadopulosa, koji su obojica osuđeni u okviru istrage o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Bonus video: