Mašine ne smiju odlučivati o životu i smrti

Austrija pozvala na brzu regulaciju upotrebe vještačke inteligencije u oružanim sistemima

16008 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Slike dronova projektovane na zid i bistu cara Franca Jozefa  I tokom konferencije o regulaciji AI u oružanim sistemima, Foto: Rojters
Slike dronova projektovane na zid i bistu cara Franca Jozefa I tokom konferencije o regulaciji AI u oružanim sistemima, Foto: Rojters

Austrija je juče pozvala na nove napore za regulisanje upotrebe vještačke inteligencije u oružanim sistemima koji mogu stvoriti takozvane “robote ubice”, dok je bila domaćin konferencije u cilju oživljavanja diskusija na ovu temu.

Dok se AI tehnologija brzo razvija, oružani sistemi koji mogu ubiti bez ljudske intervencije su sve bliže, predstavljajući etički i zakonski izazov sa kojim većina država treba što prije da se suoči.

“Ne možemo dozvoliti da ovaj trenutak prođe, a da ništa ne preduzmemo. Sada je trenutak da se dogovorimo oko međunarodnih pravila i normi kako bismo osigurali ljudsku kontrolu”, kazao je austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg na sastanku sa predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija, kao i sa izaslanicima iz 143 države.

AI
foto: REUTERS

“Makar dozvolite da se pobrinemo da najvažnije odluke sa dalekosežnim posljedicama, o tome ko će živjeti a ko umrijeti, ostanu u rukama ljudi, a ne da o tome odlučuju mašine”, kazao je on u uvodnom obraćanju na konferenciji nazvanoj “Čovječanstvo na raskršću: Autonomni oružani sistemi i izazovi regulacje”.

Višegodišnji razgovori u Ujedinjenim nacijama nijesu donijeli puno opipljivih rezultata, a mnogi učesnici na dvodnevnoj konferenciji u Beču kazali su da se prozor za djelovanje brzo zatvara.

“Važno je djelovati i to djelovati veoma brzo”, kazala je predsjednica Mađunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Spoljarić.

“Ono što vidimo danas u različitim kontekstima nasilja su moralna posrnuća međunarodne zajednice. I ne želimo da dođe do ubrzanja tih posrnuća tako što ćemo odgovornost za nasilje, kontrolu nad nasiljem predati mašinama i algoritmima”, dodala je ona.

Vještačka inteligencija se već koristi na frontu. Dronovi u Ukrajini su dizajnirani tako da sami nađu put do mete kada tehnologija za ometanje signala prekine njihovu komunikaciju sa operatorom, kazale su diplomate.

Sjedinjene Države su ovog mjeseca saopštile da istražuju medijske izvještaje o tome da izraelska vojska koristi AI kako bi identifikovala mete za bombardovanje u Gazi.

“Već smo vidjeli da vještačka inteligencija pravi greške u selekciji na različite načine, kako u manjim, tako i u većim situacijama, od toga da za ćelavu glavu sudije pomisli da je fudbal, do smrtnih slučajeva pješaka koje su udarila autonomna vozila koja nijesu prepoznala prelazak van pješačkog prelaza”, rekao je Jan Talin, programer i investitor u tehnologiji, u svom uvodnom govoru.

“Moramo biti izuzetno oprezni kada se oslanjamo na tačnost ovih sistema, bilo u vojnim ili civilnim sektorima”, kazao je on.

Bonus video: