Propao pokušaj puča u Boliviji, uhapšen general Zunjiga koji je predvodio pobunu

Novi načelnik vojske Hose Vilson Sančez je svim mobilisanim trupama naredio da se vrate u kasarne

24306 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Oklopna vozila počela da se povlače, Foto: Beta/AP
Oklopna vozila počela da se povlače, Foto: Beta/AP

Vojska i oklopna vozila počela su da se povlače pošto su u juče napala Predsjedničku palatu u glavnom gradu Bolivije La Pazu. Nakon neuspješnog pokušaja vojnog puča uhapšen je general Huan Hoze Zunjiga koji je predvodio pobunu, prenosi Rojters.

Predsjednik Luis Arse je objavio da je postavio nove šefove vojske, ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva. To uključuje i smjenjivanje komandanta vojske Huana Hosea Zunjige, prenosi Beta. On je zatražio međunarodnu podršku.

Novi načelnik vojske Hose Vilson Sančez je svim mobilisanim trupama naredio da se vrate u kasarne. "Niko ne želi slike koje vidimo na ulicama", rekao je on.

General Zunjiga uhapšen je dok se obraćao novinarima ispred jedne kasarne u La Pazu i odveden je u policijskom vozilu. "Vi ste uhapšeni generale", rekao mu je ministar unutrašnjih poslova Džoni Agilera, a prenijela državna televizija. On je odveden u policijsku stanicu Specijalnih snaga za borbu protiv kriminala, prenosi BETA. Tužilaštvo nije saopštilo za šta se optužuje, ali Gardijan navodi da će biti optužen za terorizam i oružanu pobunu.

Arse je izjavio da su oni koji su ustali protiv njega "isprljali uniformu" i obećao da će demokratija biti poštovana.

Policija sa opremom za nerede postavila je ograde oko Predsjedničke palate i trga ispred nje. Video sa ulica prikazuje oklopna vozila kako se udaljavaju, a prate ih vojnici i novinari. I rukovodstvo najvećeg sindikata u Boliviji osudilo je pokušaj državnog udara i proglasilo beskonačni štrajk socijalnih i radnih organizacija u La Pazu u odbranu Vlade.

"Mi ćemo vratiti ovu domovinu", rekao je general Huan Hose Zunjiga ranije novinarima s trga Muriljo nakon što su ga zauzele trupe, javile su novine El Deber, prenosi Radio Slobodna Evropa.

General je ukazao na rastući bijes u zemlji koja se bori sa velikim ekonomskim problemima.

"Prestanite da uništavate, da osiromašujete našu zemlju, prestanite da ponižavate našu vojsku", poručio je general obučen u uniformu, dok je stajao okružen vojnicima.

Predsjednik se suočio sa Zunjigom dok je general ulazio u predsjedničku palatu i snimljen je kako daje uputstva generalu da zaustavi svoje trupe. "Ja sam vaš vođa. Slušajte moja naređenja", kazao je Arse, prenosi Gardijan.

Marija Nela Prada, ministarka Predsjedništva i visoka bolivijska zvaničnica rekla je da vojska i tenkovi zauzimaju trg, nazvavši to "pokušajem državnog udara".

Ona je rekla da su vojne jedinice zauzele položaje na sva četiri ugla trga i da nikoga ne puštaju da uđe.

puč u Boliviji
foto: Beta/AP

Čelnici Meksika i Hondurasa odmah su osudili pokušaj državnog udara, dok je bivši predsjednik Evo Morales pozvao pristalice demokratije da protestuju i blokiraju puteve.

"Molim demokratski nastrojene ljude da brane domovinu od određenih vojnih grupa koje djeluju protiv demokratije i naroda", poručio je on.

Predsjednik Brazila Lula da Silva kazao je novinarima da želi da demokratija pobijedi u Latinskoj Americi i da pučevi nikada nisu donosili rezultate. Španski premijer Pedro Sančes je takođe osudio pokušaj vojnog puča.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro osudio je pokušaj državnog udara u Boliviji koji je po njemu organizovala "ekstremna desnica sa vojnim izdajnikom". Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro rekao je da nikakav oblik kršenja ustavnog poretka neće biti tolerisan. Sjedinjene Države su saopštile da pažljivo prate situaciju i pozvale na mir. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je oštro osudilo pokušaj puča i snažno podržalo bolivijskog predsjednika, upozoravajući da je protiv bilo kakvih pokušaja stranog miješanja u unutrašnje poslove Bolovije.

Kako prenosi RSE, već danima su se u Boliviji širile glasine da bi general Zunjiga trebalo da bude smijenjen. On je na položaju šefa vojske od novembra 2022. godine mogao biti smenjen zbog prekoračenja svojih ovlašćenja. Zunjiga se u ponedjeljak pojavio na televiziji i rekao da će uhapsiti Moralesa ako se sljedeće godine ponovo kandiduje za funkciju, zbog čega je Arse odlučio da ga smijeni.

"Nećemo dozvoliti oružanim snagama da narušavaju demokratiju i zastrašuju narod", poručio je Morales preko društvenih mreža.

Ko je predsjednik Luis Arse, bivši ekonomista koji je preživio državni udar?

Bolivijski predsjednik Luis Arse, bivši ministar ekonomije, pobjedio je na izborima 2020. nakon perioda dubokih političkih previranja. Glasanje godinu ranije bilo je opterećeno optužbama za prevaru, što je izazvalo široke proteste i konačnu ostavku tadašnjeg predsjednika Eva Moralesa, prvog domorca u Boliviji na toj poziciji, piše Rojters. Bivši saveznici i kolege, Arse i Morales su od tada postali politički rivali.

Očekivano je da će se obojica kandidovati za predsjednika na izborima sljedeće godine. Svaki predvodi frakciju dominantne političke stranke Pokret za socijalizam (MAS).

Sudska presuda protiv nove kandidature Moralesa ponovo je podstakla proteste ove godine, koji su blokirali glavni autoput u zemlji i naštetili ekonomiji. Nedostatak dolara i goriva takođe je prouzrokovao štetu u Boliviji, jer su proizvodnja i izvoz gasa opali.

Šezdesetogodišnji Arse, koji se prethodno nije puno isticao u javnosti, svojevremeno je bio Moralesov štićenik i napravio je ekonomski plan za uspješnu predsjedničku kandidaturu Moralesa 2005.

Morales je zatim imenovao Arsea za ministra ekonomije 2006. i on je upravljao ekonomijom ove zemlje duže od jedne decenije. Pristalice kažu da je Arse bio arhitekta "čudesnog" rasta Bolivije 2000-ih koji je unaprijedio živote mnogih u jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike.

On je takođe razljutio investitore zalaganjem za nacionalizaciju sektora koji se bave naftom i gasom.

puč u Boliviji
foto: Beta/AP

Pred kraj Moralesove skoro 14-ogodišnje vladavine, rast je usporen i rasla je opozicija njegovom četvrtom mandatu koji bi bio bez presedana.

Poništeni izbori 2019. označili su početak političke krize. Uslijedila je Moralesova ostavka, krvavo nasilje i jednogodišnje prelazno predsjedništvo Žanin Anez, desničarske kongresmenke koja je preuzela vlast nakon što je Morales napustio zemlju.

Činilo se da je izbor Arsea za predsjednika 2020. donio političku stabilnost. Morales se vratio iz egzila gdje je proveo skoro godinu dana. Kao predsjednik, Arse se mučio da se izbori sa nedostatkom američkih dolara, što je negativno uticalo na ekonomiju.

General koji je pokrenuo jučerašnji puč Huan Hose Zunjiga rekao je da vlada "osiromašuje" zemlju.

Arseova vlada je potpisala sporazume sa ruskim i kineskim firmama za razvoj ogromnih neiskorišćenih rezervi litijuma u Boliviji, metala koji se koristi u baterijama za električna vozila, mobilne telefone i laptopove. Ali poslanici u podijeljenom zakonodavnom tijelu tek treba da odobre ove dogovore.

Bonus video: