BLOG Iran ispalio rakete, Izrael tvrdi da je većina presretnuta i obećao "bolan odgovor"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei dao je naređenje za lansiranje projektila na Izrael, rekao je Rojtersu visoki iranski zvaničnik, dodajući da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu".

"Nakon procjene situacije, odlučeno je da je sada dozvoljeno napuštanje zaštićenih prostora u svim oblastima širom zemlje", navodi se u saopštenju izraelske vojske

146864 pregleda 70 reakcija 63 komentar(a)
Rakete iznad Tel Aviva, Foto: Reuters
Rakete iznad Tel Aviva, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2024. 22:50h
Završeno
22:43h

Savjet bezbjednosti UN sastaće se hitno u srijedu da razgovara o eskalaciji neprijateljastava na Bliskom istoku saopštila je danas Švajcarska, predsjedavajuća Savjetom ovog mjeseca.

"Zakazali smo sastanak za 10.00 po njujorškom vremenu (16.00 po srednjeevropskom), saopštilo je Predsjedništvo.

Iran je danas ispalio oko 200 balističkih raketa na Izrael, što je, prema izjavi Revolucionarne garde odmazda za ubistva vođa Hezbolaha i Hamasa.

Izrael je saopštio da je većina raketa presretnuta i najavio da će uzvratiti na taj napad.

(BETA)

22:23h

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da je u toku aktivna diskusija o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad balističkim projektilima i da posljedice po Teheran tek treba da se vide, prenosi agencija Rojters.

Bajden je, govoreći u Bijeloj kući, rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

On je rekao da je napad Irana bio neefikasan.

22:14h

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da preduzme "smislene akcije" kako bi spriječio prijetnje regionalnom miru i bezbjednosti, nakon što je Teheran danas ispalio salvu projektila na Izrael u znak odmazde za ubistvo nekoliko vođa oružanih grupa iranskih saveznika, prenosi agencija Rojters.

22:12h

Evropska unija (EU) danas je "najoštrije" osudila iranski napad balističkim raketama na Izrael i pozvala na hitan prekid vatre širom Bliskog istoka, prenosi agencija Rojters.

"Opasni ciklus napada i odmazde rizikuje... da izmakne kontroli", objavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj na društvenoj mreži Iks.

"Potreban je hitan prekid vatre širom regiona", poručio je Borelj.

22:01h

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan rekao je da je raketni napad njegove zemlje na Izrael bio odbrana iranskih interesa i građana, upozorivši na društvenoj mreži Iks, da je današnja operacija "samo dio naše moći", prenosi CNN.

"Ova akcija je bila u odbrani interesa i građana Irana. Da (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanjahuu stavi do znanja da Iran nije ratoboran, ali da se čvrsto suprotstavlja svakoj prijetnji", napisao je on.

"Ne ulazite u sukob sa Iranom", poručio je Pezeškijan.

U poruci objavljenoj na Iksu, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio je na hebrejskom da će "udarci" protiv Izraela postati "jači i bolniji".

"Uz Božju pomoć, udarci ustaničkog fronta postaće jači i bolniji na istrošeno i trulo tijelo cionističkog režima, poručio je on.

21:54h

Napad Irana na Izrael pokazao se "neefikasnim" i odbili su ga sa izraelske strane uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ocijenio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

On je rekao da za sada Vašington nema saznanja da ima žrtava u Izraelu ali da pokušava da se raspita o izvještajima o smrti jednog palestinskog civila u okupiranoj Zapadnoj obali.

Saliven je rekao da se radilo o "znatnoj eskalaciji od strane Irana".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je ocijenio kao "totalno neprihvatljiv" napad Irana na Izrael i rekao da će ga cio svijet osuditi.

"Prvi izvještaji nagovještavaju da je Izrael uz aktivnu podršku SAD i drugih partnera efektivno učinio da taj napad propadne", rekao je on.

On je dodao da je Iran ispalio oko 200 balističkih raketa.

"Još jednom smo pokazali naše angažovanje u prilog odbrane Izraela", dodao je Blinken u kratkom obraćanju novinarima.

Iran je danas ispalio desetine raketa na Izrael kao odgovor na ubistvo svojih saveznika, vođa libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, što je drugi napad Irana tog tipa u gotovo šest mjeseci.

Izrael je zaprijetio da će uzvratiti.

"Ovaj napad ima posljedice" upozoriio je portparol izraelske vojske kontraaddmiral Danijel Hagari.

(Beta)

21:40h

Izraelska vojska saopštila je danas da će izabrati kada će "dokazati naše precizne i iznenađujuće sposobnosti za napad" nakon iranskog napada, dodajući da je Izrael dokazao svoju sposobnost "da spriječi neprijatelja da bilo šta postigne", prenosi agencija Rojters.

21:34h

Izraelska vojska saopštila je večeras da je velika većina od 180 raketa ispaljenih iz Irana ka Izraelu presretnuta.

Jedan bezbjednosni zvaničnik je rekao da su većinu raketa presrele izraelske vazduhoplovne snage. Tamo gdje su rakete pale procjenjuje se šteta.

Takođe je rečeno da će Izrael nastaviti napade širom Bliskog istoka, prenijele su agencije.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Danijel Hagari rekao je novinarima da izraelske vazduhoplovne snage "nastavljaju da djeluju punim kapacitetom i da će večeras takođe nastaviti da udaraju snažno na Bliskom istoku kao što je bio slučaj tokom protekle godine".

On je ocijenio da su izraelski i američki odbrambeni sistemi djelovali efektivno, te da je bilo bliske saradnje u detekciji i presrijetanju.

Jordan je saopštio da su njegove vazduhoplovne snage takođe presrele rakete iz Irana.

Iran je u međuvremenu otkazao sve avionske letove do deset sati sjutra, javio je Rojters.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei u međuvremenu ostaje na sigurnoj lokaciji poslije današnjeg raketiranja Izraela, rekao je jedan visokorangirani zvaničnik britanskoj agenciji.

On je tamo premješten nakon ubistva vođe proiranskog libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha u petak u izraelskom vazdušnom udaru.

(Beta)

21:32h

Britanski premijer Kir Starmer izrazio je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu "postojanu posvećenost" izraelskoj bezbjednosti i zaštiti civila nakon iranskog raketnog napada, prenosi agencija Rojters.

Portparol Starmerove kancelarije rekao je da je premijer razgovarao sa Netanjahuom u utorak popodne i da su lideri razgovarali o eskalaciji situacije širom Bliskog istoka.

21:15h

Iran je danas ispalio salvu balističkih projektila na Izrael u znak odmazde za izraelsku kampanju protiv saveznika Teherana Hezbolaha u Libanu, a Izrael je obećao "bolan odgovor" protiv svog neprijatelja, prenosi agencija Rojters.

Alarmi su se oglasili širom Izraela, a eksplozije su se mogle čuti u Jerusalimu i dolini rijeke Jordan nakon što su se građani Izraela sklanjali u skloništa 

Reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom direktnih prenosa.

Izrael je saopštio da je više od 180 projektila lansirano na Izrael iz Irana i da je izraelska protivvazdušna odbrana aktivirana da ih presretne.

Ratni brodovi američke mornarice pomogli su da se presretnu neki projektili koje je Iran ispalio na Izrael, rekao je zvaničnik američke odbrane Rojtersu.

Izraelska vojska je kasnije rekla da je sve čisto i da stanovnici mogu slobodno da napuste skloništa.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je Iran ispalio desetine projektila na Izrael i da bi, ako bi Izrael uzvratio, odgovor Teherana bio "teži i pogubniji".

Teheran je u napadu gađao tri izraelske vojne baze, javila je iranska državna novinska agencija.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da će napad imati posljedice, a slično je poručio i izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Deni Danon.

"Kao što smo ranije jasno stavili do znanja međunarodnoj zajednici, svaki neprijatelj koji napadne Izrael treba da očekuje bolan odgovor", rekao je Danon u saopštenju.

Izraelska vojska saopštila je da će nastaviti "snažne udare" do utorka uveče širom Bliskog istoka nakon iranskog udara, javili su izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i još nekoliko ministara sastali su se u bunkeru u blizini Jerusalima, gdje bi uskoro trebalo da se sastane kabinet za bezbjednost, rekla su dva izraelska zvaničnika.

U Bejrutu je u izraelskim udarima ubijen komandant divizije "Imam Husein", saopštila je izraelska vojska, misleći na grupu povezanu sa Hezbolahom sa sjedištem u Siriji.

"Izraelska vojska nije znala za bilo kakve povrede od iranskih raketnih napada", rekao je Hagari.

Međutim, palestinska uprava civilne odbrane na Zapadnoj obali, koju je okupirao Izrael, saopštila je da je jedan muškarac poginuo u blizini Jerihona, a krhotine raketa koje su pale nanijele su štetu i izazvale požare u toj oblasti.

Visoki iranski zvaničnik rekao je Rojtersu da je naredbu za lansiranje projektila na Izrael dao vrhovni vođa zemlje ajatolah Ali Hamnei.

"Hamnei je i dalje na bezbednoj lokaciji", dodao je visoki zvaničnik.

Cijene nafte su porasle za pet odsto na vijesti o iranskim raketnim napadima, što povećava izglede za širi rat između dva najveća neprijatelja.

Prethodna runda iranskih projektila ispaljenih na Izrael u aprilu – prva ikada – oborena je uz pomoć američke vojske i drugih saveznika. Izrael je tada odgovorio vazdušnim napadima na Iran, ali je izbjegnuta šira eskalacija.

21:05h

Iran nije prethodno obavijestio Sjedinjene Američke Države (SAD) o svom današnjem napadu na Izrael, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

"Sjedinjenim Američkim Državama nije dato nikakvo obavještenje prije našeg odgovora; međutim, nakon toga je izdato ozbiljno upozorenje", navodi se u saopštenju iranske misije.

21:03h

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je danas da se čini da je napad Irana na Izrael poražen, iako administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena još uvijek prati "tečnu" situaciju, prenosi agencija Rojters.

Saliven je rekao da administracija prati prijavu smrti palestinskog civila na Zapadnoj obali.

20:59h

Izraelski vojni portparol Danijel Hagari najavio je večeras da će današnji napad Irana na Izrael imati posljedice, dodajući da zemlja ostaje u visokoj pripravnosti.

Situacija širom Izraela i regiona bila je izuzetno napeta večeras, javljaju agencije.

Kada su se sirene oglasile ljudi su se sklonili kraj puteva, pod automobile i ispod mostova dok je Iran ispaljivao rakete u pravcu izraelske teritorije.

"Mi smo u pojačanoj pripravnosti u odbrani i ofanzivi, štitićemo građane Izraela. Ova vatra će imati posljedice. Mi imamo planove i djelovaćemo u vremenu i na mjestu koje mi izaberemo", rekao je on.

"Mi se suočavamo sa ratom na više frontova", rekao je Hagari, odgovarajući na pitanje da li se Izrael suočava sa regionalnim ratom.

On je dodao da ovo nije prvi napad Irana, aludirajući na napad u aprilu, ali je rekao da je ovaj napad bio širi.

Portparol je rekao da nema izvještaja o povredama, zahvaljujući odgovornom ponašanju javnosti, aktivaciji odbrane i akcijama partnera Izraela da ga brane.

Kasnije je objavljeno da je jedan Palestinac poginuo od šrapnela rakete na Zapadnoj obali.

Na pitanje da li će biti momentalnog odgovora Iranu portparol je odgovorio kratko da je pripravnost maksimalna.

(Beta)

20:57h

Izraelski mediji prenijeli su danas izjavu izraelske vojske u kojoj se navodi da će avijacija večeras nastaviti da sprovodi "snažne udare" širom Bliskog istoka, nekoliko sati nakon što je Iran ispalio salvu balističkih projektila na Izrael, prenosi agencija Rojters.

20:37h

Pokret Hamas saopštio je danas da je pohvalio iranske raketne udare u znak osvete za smrt lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha i brigadnog generala Abasa Nilforušana, prenosi agencija Rojters.

"Čestitamo herojsko lansiranje rakete koju je izvršio Korpus garde islamske revolucionarne revolucije u Iranu, na velikim područjima naših okupiranih teritorija, kao odgovor na kontinuirane zločine okupacije nad narodima u regionu, i kao odmazdu za herojsku krv mučenika naše nacije", poručio je Hamas.

20:27h

Slavljenička pucnjava odjeknula je u južnim bejrutskim predgrađima, javili su libanski mediji, pošto je Iran pokrenuo raketiranje Izraela u odgovoru na ubistva zvaničnika palestinskog Hamasa i lidera libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha.

"Žestoka pucnjava se čuje iz automatskog oružja iz područja južnih predgrađa, raduju se ispaljivanju raketa iz Irana ka Izraelu", javila je libanska Nacionalna novinska agencija.

Dopisnik Frans presa je takođe javio da se čula pucnjava iz uporišta Hezbolaha koji je bio meta izraelskih udara od petka kada je ubijen lider te proiranske šiitske organizacije Nasralah.

20:17h

Izraelska vojska naredila je zatvaranje nove vojne oblasti u regionu Dovov, Tivbon i Malkija na sjeveru Izraela, saopšteno je danas, prenosi agencija Rojters.

"Ulazak u ovo područje je strogo zabranjeno", dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

20:10h

Izraelska vojska objavila je da građani mogu da napuste zaštićena mjesta, javljaju izraelski mediji.

Balističke rakete su počele da lete u pravcu Izraela, preko djelova Jordana prije nešto više od jednog sata, a poslije nekoliko sati napetosti zbog upozorenja da će napad uskoro početi.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao je preko televizije da nema izvještaja o povredama poslije ispaljivanja oko 200 raketa iz Irana.

On je dodao da izgleda da nema više prijetnji o dolazećim raketama, ali je dodao da je Izrael spreman.

Izrael je potom otvorio svoj vazdušni prostor, zatvoren poslije početka raketiranja.

(Beta, Ne.V.)

20:07h

Današnji iranski raketni napad bio je ozbiljan i imaće posljedice, rekao je portparol izraelske vojske, odbivši da precizira kako i kada će Izrael odgovoriti, prenosi agencija Rojters.

Kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da nije upoznat da ima žrtava od raketnog napada.

Rekao je da je bilo nekoliko pogodaka u centru zemlje i na jugu.

20:05h

Američke baze u Iraku i regionu biće mete ako se Sjedinjene Američke Države (SAD) pridruže bilo kakvom odgovoru na iranske napade na Izrael ili ako Izrael iskoristi irački vazdušni prostor protiv Teherana, saopštile su danas iračke oružane grupe koje podržava Iran, prenosi agencija Rojters.

Bonus video: