Fizičari u CERN-u ne traže samo "božju česticu", oni su izmislili i WWW

WWW je, uprošćeno, velika mreža koja obuhvata linkove, multimediju, tekstualne sadržaje i sve ostalo što čini jedan websajt
4 komentar(a)
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.07.2012. 12:11h

Evropski centa za nuklearna istraživanja (CERN) jeste najveći centar za fiziku elementarnih čestica u svijetu, ali je i mjesto gdje je "rođeno" još mnogo vrhunskih tehnologija koje su svoju primjenu našle u našoj svakodnevici. U CERN-u je, pored ostalog, razvijena i svjetska mreža, World Wide Web (WWW).

WWW je, uprošćeno, velika mreža koja obuhvata linkove, multimediju, tekstualne sadržaje i sve ostalo što čini jedan websajt.

Web je, prisjećaju se fizičari, nastao kao posljedica potrebe za komunikacijom među naučnicima širom svijeta. U CERN-u sarađuje oko 8.000 naučnika iz 80 zemalja. Međusobna komunikacija naučnika je osnova istraživanja.

Britanski fizičar Tim Berners Li je dobio zadatak da napravi sistem za razmjenu informacija između naučnika. Nakon nekog vremena, rođen je World Wide Web.

U početku, tehnički detalji projekta nisu bili zaštićeni, iako su bili vrlo originalni, pa je svako ko je to želio mogao da uzme protokole i druge tehničke informacije, malo ih promijeni i registruje kao svoje intelektualno vlasništvo.

Zahvaljujući dr Fransoa Flakigeru iz računarskog odsjeka CERN-a to se nije desilo. On je jako brzo shvaio koliko je projekat važan. Nekoliko sedmica od objavljivanja, on je zaštitio WWW protokole i druge tehničke informacije, i one su postale javno vlasništvo.

WWW je na raspolaganju cijelom svijetu. Postao je centralno mjesto za komunikaciju i razmjenu informacija, upravo ono što je i bila originalna ideja u samom početku.

U međuvremenu, Tim Berners Li je napustio CERN, a za njegove zasluge Kraljica Elizabeta II ga je odlikovala titulom sira. Dr Fransoa Flakiger i dalje radi u CERN-u.

Bonus video: