Glovo – inovativno putovanje kroz Crnu Goru

Glovo ostvaruje značajan uticaj u 25 zemalja na tri različita kontinenta, uz posvećenost ekonomskom rastu, inovacijama, pružajući podršku drugim malim i srednjim preduzećima, unapređenju digitalne infrastrukture i tehnološki orijentisanim poslovima.

1959 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Glovo
Foto: Glovo

Algoritam uspjeha

Filozofija Glova zasnovana je na osnaživanju zajednica primjenom savremenih tehnologija. U tom smislu, naš inovativni poslovni model služi kao katalizator za transformaciju gradova i poboljšanje života građana, istovremeno kreirajući ekosistem partnera i kurira utičući na njihov rast i razvoj

Glovo, stvoren iz želje da transformiše način na koji korisnici pristupaju svojim potrebama i dolaze do onoga što im je neophodno u svojoj urbanoj zajednici, neprestano postavlja standarde u pogledu inovacija. Fokusirajući se na dva aspekta ovog procesa, tehnološke i inovacije u smislu ponude, odnosno proizvoda koje nudi, Glovo je postao sinonim za brzu dostavu i praktičnu trgovinu, donoseći sa sobom revolucionarne promjene u svakodnevnom životu građana. Danas, Glovo proslavlja treću godišnjicu poslovanja u Crnoj Gori, sa preko 600 aktivnih partnera i mrežom od oko 300 kurira koji vrše dostavu preko Glova. Zahvaljujući prisustvu u sedam gradova naše zemlje, kompanija se istakla kao lider u e-trgovini, istovremeno pokazujući nepokolebljivu posvećenost zadovoljstvu korisnika u različitim sredinama.

Od startap-a do globalnog brenda u tehnološkom svijetu

Od svog osnivanja, Glovo koristi revolucionarne tehnologije i uvid u tržište zasnovan na podacima kako bi učinio gradove pristupačnijim svim stanovnicima. Kao rezultat toga, ova kompanija je evoluirala od startap-a u industriji dostave do globalnog tehnološkog brenda koji preoblikuje način života ljudi, ali i poslovanje malih i srednjih preduzeća.

„Filozofija Glova zasnovana je na osnaživanju zajednica primjenom savremenih tehnologija. U tom smislu, naš inovativni poslovni model služi kao katalizator za transformaciju gradova i poboljšanje života građana, istovremeno kreirajući ekosistem partnera i kurira utičući na njihov rast i razvoj. Ono što je počelo kao usluga dostave hrane, kako na svim tržištima na kojima poslujemo, tako i u Crnoj Gori, sada se razvilo u ponudu brze trgovine i proširene usluge dostave kurira, kojima se zadovoljavaju raznovrsne potrebe naših krajnjih korisnika, u svakom trenutku“, ističe Bojana Radović, izvršna direktorica Glova za Crnu Goru.

Bojana Radović, izvršna direktorica Glova za Crnu Goru.
Bojana Radović, izvršna direktorica Glova za Crnu Goru.foto: Glovo

E-trgovina kao inovativni pokretač ekonomskog rasta

U današnjoj digitalnoj ekonomiji, e-trgovina igra ključnu ulogu u pokretanju inovacija, stvaranju radnih mjesta i doprinosu ekonomskom rastu. U tom pogledu, Glovo služi kao dokaz ovog transformacijskog napretka, omogućavajući firmama da otvore nove prodajne kanale i dođu do šireg kruga kupaca, te se tako prilagode promjenama u potrošačkim navikama. Kroz inovativna tehnološka rješenja, Glovo optimizuje procese dostave, unapređuje korisnička iskustva i svojim algoritamskim rješenjima, povećava efikasnost za sve aktere na platformi ‒ partnere, kurire i korisnike, time postavljajući nove standarde u industriji.

Glovo Express, prvi tzv. dark store u Crnoj Gori, odnosno maloprodajno mjesto koje postoji isključivo za kupovinu online, novi je standard u trgovini u našoj zemlji. Ova prodavnica ne predstavlja samo svojevrsni primjer e-trgovine, već i brze trgovine ili quick commerce-a, s obzirom na to da omogućava dostavu za manje od 30 minuta, što je rekord na ovom i mnogim drugim tržištima.

Glovo Prime, ekskluzivni program koji pruža niz pogodnosti poput besplatne dostave, posebnih promocija i popusta, predstavlja posljednju inovaciju u Crnoj Gori, jedinstvenu na tržištu. Iako zastupljeni na zapadnim tržištima, loyalty programi su rijetkost i potpuno nova kategorija za korisnike u Crnoj Gori, omogućavajući pretplatnicima da kontinuirano ostvaruju različite vrste benefita. Glovo Prime, koji je u obliku u kojem se primjenjuje u našoj zemlji nastao kao odgovor na potrebe tržišta definisanih na osnovu istraživanja i povratnih informacija korisnika u drugim zemljama, donosi brojne i ekskluzivne popuste pri kupovini proizvoda iz restorana i shopova na Glovu, ali i omogućava izbjegavanje plaćanja određenih dodatnih naknada.

Glovo ‒ platforma za trgovinu, ali i digitalno oglašavanje

Pored toga, Glovo igra ključnu ulogu u promociji digitalnog oglašavanja na svojoj platformi, čime kreira dodatnu vrijednost poslovanju u ovoj sferi. Kompanija nudi prostor za direktnu promociju različitih brendova, olakšavajući im da postignu svoje prodajne ciljeve na brži i jeftiniji način. Zahvaljujući naprednim algoritmima na aplikaciji, partneri mogu da bolje pozicioniraju svoje proizvode i restorane, optimizujući tako upotrebu marketinških resursa. Ovo osigurava efikasnije iskorišćavanje opredijeljenog budžeta i garantuje rezultate. Razvijajući digitalne marketinške kampanje i optimizaciju pretraživanja, Glovo brzo povezuje ponuđače s kupcima, što i samu prodaju čini efikasnijom. Omogućavanjem ove vrste oglašavanja na platformi otvoren je jedan dodatni kanal prodaje koji ranije nije postojao.

„Konstantno optimizujemo naše algoritme koji utiču na kretanje i dodjelu narudžbi kuririma, kako bi oni mogli da ponesu što više porudžbina u što bržem vremenskom roku, i to najkraćom putanjom u cilju smanjenja našeg karbonskog otiska. Pored maksimizacije vremena koje kurir utroši za dostavu i osiguravanja da svaka porudžbina dođe do krajnjeg korisnika za što kraće vrijeme, na ovaj način smanjujemo uticaj naših operacija na životnu sredinu, što je jedan od naših ključnih prioriteta. Nastavljajući naš put inovacija, trenutno radimo na razvoju algoritma za preporuke na osnovu prethodnih porudžbina, čime dodatno želimo da unaprijedimo personalizovano iskustvo naših korisnika“, navela je Radović.

Glovo ostvaruje značajan uticaj u 25 zemalja na tri različita kontinenta, uz posvećenost ekonomskom rastu, inovacijama, pružajući podršku drugim malim i srednjim preduzećima, unapređenju digitalne infrastrukture, tehnološki orijentisanim poslovima.

Put Glova od startapa do globalnog lidera u industriji e-trgovine i brze trgovine predstavlja napore kompanije ka inovacijama u različitim urbanim sredinama, prilagođavajući se evoluirajućim potrebama potrošača i tehnološkom napretku. Korišćenjem tehnologije, promovisanjem saradnje i podrškom lokalnim biznisima, Glovo redefiniše način na koji ljudi žive, rade i povezuju se unutar svojih zajednica, tako ostavljajući trajni uticaj na okruženje u zemljama u kojima posluje i ostvarujući svoju viziju da ljudima omoguće lak pristup svemu u njihovom gradu.

Nastavljajući naš put inovacija, trenutno radimo na razvoju algoritma za preporuke na osnovu prethodnih porudžbina, čime dodatno želimo da unaprijedimo personalizovano iskustvo naših korisnika

Glovo ostvaruje značajan uticaj u 25 zemalja na tri različita kontinenta, uz posvećenost ekonomskom rastu, inovacijama, pružajući podršku drugim malim i srednjim preduzećima, unapređenju digitalne infrastrukture i tehnološki orijentisanim poslovima.