Monteput partner u unapređenju saobraćajne infrastrukture

Kroz posvećen rad, uz primjenu modernih pristupa, Monteput teži da stvori uslove kako bi Crna Gora bila dio mreže evropskih koridora što je osnov, ne samo za bolju povezanost, već i za ekonomski razvoj.

2203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Monteput
Foto: Monteput

Monteput d.o.o. , posvećen je, već 26 godina, unapređenju saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori. Odlukom o osnivanju ovoj kompaniji je, između ostalog, povjereno da upravlja auto - putem i budućim brzim cestama, tunelom Sozina i sitemom naplate putarine. A, jedna od djelatnosti je izrada projektne dokumentacije, kao i priprema tenderske dokumentacije. Upravo je taj dio u fokusu plana rada u 2024. godini. Ove godine rad Monteput je usmjeren na investicije koje uključuju izradu projektne dokumentacije za nove dionice auto - puteva i brzih saobraćajnica, te raspisivanje tendera za izgradnju, kao i unapređenje sistema naplate putarine.

„U prethodnom periodu radili smo veoma posvećeno da bismo stvorili uslove da možemo da usvojimo ovakav plan. Namjera je da se stvore uslovi za kompletiranje projektne dokumentacije za ključne infrastrukturne projekte kako bi Crna Gora imala spremne projekte za buduća ulaganja i izgradnju, ” rekao je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Milan Ljiljanić
Milan Ljiljanićfoto: Monteput

Već krajem 2023. uspostavljena je dinamika objavljivanja javnih poziva kada je raspisan je tender za izradu Idejnog rješenja za ukrštanje auto - puta Bar – Boljare sa Jadransko – Jonskim auto - putem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore. Uslijedio je poziv za izradu Idejnog projekta auto - puta Bar – Boljare, dionica Andrijevica – Berane – Boljare, a onda i za izradu Idejnih rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva, kao i auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor. Takođe je raspisan poziv za izradu Idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča – Pljevlja – Goražde, kao i za za izradu Idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, te izradu Idejnog rješenja dionice Smokovac – Tuzi – Božaj.

Monteput
foto: Monteput

Posebno važan i zahtjevan posao odnosi se na raspisivanje tendera za projektovanje i izvođenje dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

„Za ovu dionicu je urađen Idejni projekat na koji je komisija za reviziju iznijela niz primjedbi, a koje će biti implementirane kroz zahtjeve investitora i projektni zadatak za izradu glavnog projekta. Projekat će biti realizovan po Žutoj FIDIC knjizi (projektuj i izgradi)“, objasnio je Goran Vujović direktor poslovne jedinice za implementaciju i prećenje projekata.

Goran Vujović
Goran Vujovićfoto: Monteput

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je povoljan kredit za nastavak gradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice, već je završen pretkvalifikacioni javni poziv za izradu Glavnog projekta i izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo-Andrijevica. Pokazano je veliko interesovanje kompanija, a sada slijedi evaluacija prijava u skladu sa EBRD kriterijumima koji se odnose na pravne i finansijske sposobnosti, dokazano iskustvo na sličnim projektima, usklađenost sa međunarodno priznatim standardima zaštite životne sredine, društvenih, zdravstvenih i bezbjednosnih normi.

Monteput
foto: Monteput

Do kraja godine biće raspisani tenderi za izradu Idejnog projekta dionice Podgorica - Bar, sa ciljem pripreme kompletne dokumentacije do primorja, te javni poziv za izradu Idejnog projekta Jadransko – Jonski auto - put, dionica od Grahova do ukrštanja sa auto-putem Bar – Boljare.

Paralelno s infrastrukturnim projektima, pored redovnih djelatnosti koje se tiču održavanja, u fokusu kompanije je unapređenje sistema naplate putarine. Početkom juna je uspješno završena ineteroparabilnost sistema naplate putarine Crne Gore i Srbije. To znači da korisnici elektronske naplate putarine sa jednim tag uređajem mogu putovati u obje zemlje, odnosno iz Crne Gore u Srbiju i obratno. Prije putovanja je potrebno da se registruju na platformi toll4all.com/.

„Cilj je pružiti korisnicima bolju uslugu u skladu sa potrebama i savremenim trendovim. Već smo proširili prodajna mjesta i omogućili korisnicima da u naplatnim centrima Mateševo, Sozina i Smokovac mogu kupiti i dopuniti tag, uređaj za elektronsku naplatu putarine, 24 h, takođe produžili smo radno vrijeme prodaje u Upravi do17h. U toku je akcijska prodaja tag uređaja po cijeni od 10 eura, dok je minimalna uplata 20 eura. Radimo na razvoju softferskih rješenja koja će omogućiti korisnicima da putem onajn platforme i aplikacije mogu dopuniti svoj ENP račun“, objasnio je Ljiljanić.

Kroz posvećen rad, uz primjenu modernih pristupa, Monteput teži da stvori uslove kako bi Crna Gora bila dio mreže evropskih koridora što je osnov, ne samo za bolju povezanost, već i za ekonomski razvoj.