Njemački proizvođači automobila zabrinuti zbog sankcija Rusiji

Karl-Tomas Nojman, direktor Opela, rekao je da njegova kompanija "već osjeća potrese i posljedice zbog promjene kursa rublje".
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 15:18h

Nakon što je EU uvela sankcije Rusiji zbog situacije oko Krima, njemački proizvođači automobila su iskazali strah da bi pooštreni odnosi sa Moskvom i slabljenje rublje mogli da imaju ozbiljne posljedice po njemačku ekonomiju.Osim što Njemačka uveliko zavisi od ruskog gasa i nafte, koju je 2012. uvezla u vrijednosti od blizu 40 milijardi eura, vrlo bitna stavka je i izvoz koji je na sličnom nivou (36 miliona), kao i ogromna ulaganja njemačkih kompanija u Rusiji.Najsnažnije ekonomske veze sa Rusijom se odnose na proizvodnju i izvoz automobila, a njemački proizvođači su se pozicionirali kao nosioci rasta ruskog tržišta automobila već nekoliko godina. Preko 50 odsto izvoza Njemačke u Rusiju u 2013. godini bila su vozila i mašine.BMW, Folksvagen i MAN imaju fabrike u Rusiji, a VW planira da uloži oko 1,8 milijardi eura u svoje operacije u Rusiji do 2018, prenosi magazin Automobilwohe.

U subotu je Karl-Tomas Nojman, direktor Opela, rekao da njegova kompanija "već osjeća potrese i posljedice zbog promjene kursa rublje". Opel je prošle godine u Rusiji prodao preko 80.000 automobila.Preko 350.000 njemačkih radnih mjesta direktno zavisi od razmjene sa Rusijom, kazao je Ekhard Kords, šef Njemačkog komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom dnevnom listu “Die Welt”.Finansijski direktor BMW-a, Fridrih Ajhiner, rekao je da bi bilo kakvo pogoršanje situacije između Ukrajine i Rusije ugrozilo poslovanje kompanije.Njemačke kompanije se ne boje toliko šta bi Evropa mogla da uradi, već kako bi Moskva mogla da uzvrati, kaže Roland Frojdenštajn, direktor Vilfrid Martens centra za evropske studije sa sjedištem u Briselu. Najveća briga je to što Rusija može da odobri zakonske mjere, koje se već razmatraju u parlamentu, da se nacionalizuje strana imovina u zemlji.

Galerija

Bonus video: