Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj

"Strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći će nam da stvorimo otporan, održiv lanac vrijednosti za našu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila"

2675 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis najavio je 50 miliona eura ulaganja u njemačkog proizvođača litijuma Vulcan Energie Ressourcen kako bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija.

Najava investicije je važna poruka jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila u transformaciji prema održivom i strateškom vađenju sirovina za baterije, rekao je izvršni direktor njemačke kompanije Horst Kreuter.

Grupa sa sjedištem u Amsterdamu proizvodi brendove poput Peugeota, Opela, Citroena i Fiata, prenosi SEEbiz.

Vulcan proizvodi geotermalnu energiju u ravnici Gornje Rajne i planira da proizvodi litijumov hidroksid, ključni sastojak baterija za električna vozila, bez fosilnih goriva i s neto neutralnim uticajem na klimu.

Kompanija sa sjedištem u gradu Karlsrueu osnovana je 2020. godine i njemačka je podružnica grupe Australian Vulcan.

"Strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći će nam da stvorimo otporan, održiv lanac vrijednosti za našu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila", rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

Kompanije su produžile ugovor iz prošle godine za još pet godina, do 2035. Vulcan namjerava da Stellantisu isporuči 81 hiljadu do 99 hiljada tona litijumovog hidroksida tokom perioda od deset godina.

Bonus video: