Ne priča Amerikancima o narkotrafikantima?

Crnogorski državljanin Vladimir Penda ne sarađuje sa istražnim organima i državnim tužilaštvom u SAD, tvrdi pravni zastupnik tog Kotoranina, advokat Denis Bojd

36438 pregleda 127 reakcija 11 komentar(a)
Brod MSC Gayane (ilustracija), Foto: Shipspotting.com
Brod MSC Gayane (ilustracija), Foto: Shipspotting.com

Crnogorski državljanin Vladimir Penda (27) ne sarađuje sa istražnim organima i državnim tužilaštvom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

To tvrdi pravni zastupnik tog Kotoranina, advokat Denis Bojd.

Penda je prošle sedmice, pred sudijom Harvijem Bertlom III, u sudu u Filadelfiji priznao krivicu za učestvovanje u zavjeri sa namjerom distribudicije i prodaje narkotika.

On je jedan od sedam članova posade kontejnerskog broda “MSC Gayane”, na kome su američke vlasti 17. juna prošle godine - prilikom dolaska broda u luku Filadelfija, otkrile i zaplijenile 15.582 pakovanja kokaina, težine 19,76 tona i procijenjene ukupne vrijednosti u uličnoj prodaji većoj od 1,3 milijarde dolara.

Osim Pende, zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju šverca narkotika u SAD - najvećoj zaplijeni droge u istoriji te države, uhapšeni su i članovi posade - Crnogorci Boško Marković, Aleksandar Kavaja, Nenad Ilić i Ivan Đurašević, kao i državljani Samoe Fonvafe Tiasaga i Lauli Pulu.

“Gospodin Penda nijednog trenutka nije pristao na saradnju sa službama i organima Vlade SAD i nije sarađivao sa američkom Vladom niti bilo kojim drugim vlastima. To jasno dokazuje sva dokumentacija u sudu pred kojim se vodi postupak priznanja krivice. Ni u jednom trenutku tokom trajanja ovog postupka ni državno Tužilaštvo nije dalo do znanja da tu ima bilo kakve saradnje”, kazao je “Vijestima” Bojd, iz advokatske firme “Berliner, Corcoran and Rowe” iz Vašingtona.

Bojd je nazvao neistinitim i netačnim navode da Penda sarađuje sa američkim istražiteljima i priča im o njemu poznatim aspektima kriminalnog posla koji je rezultirao najvećom zapljenom kokaina u istoriji SAD...

“Plašimo se da bi takvi netačni navodi mogli dovesti porodicu gospodina Pende u opasnost da im se neko pokuša osvetiti za nešto što on (Penda) nije učinio”, kazao je advokat Bojd.

Slično je u reagovanju “Vijestima”, u nedjelju saopštila i porodica Penda - koja je novinare optužila da im nanose štetu “jer postoji realna opasnost od moguće odmazde”.

Pende su zaprijetile tužbama protiv novinara u Crnoj Gori, ali ne i u SAD koji su to prvi objavili i navele da novinari svojim pisanjem ‘snose odgovornost za ljudske živote’, ali nisu navele ko bi to, po njihovom mišljenju, mogao da ih fizički ugrozi.

Američki mediji su prošle nedjelje objavili izvode iz sudskih dokumenata u Pendinom slučaju sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, ali i druge dokumnetacije američkih istražitelja koja je o slučaju MSC Gayane procurjela u javnost.

Tu su, pored ostaloga, detalji o tome kako je, kada i gdje na veliki kontejnerski brod pored obala Južne Amerike tokom dvije noći, u vožnji na brodu sa ukupno 14 manjih glisera koji su mu prišli, prekrcana droga i onda sakrivena među ostalom legalnom robom u kontejnerima koje je prevozio “MSC Gayane”.

Prenesene su i navodne tvrdnje da se iz izjava pred istražiteljima u SAD, vidi da su najmanje četvorica od pet uhapšenih crnogorskih pomoraca, specijalno regrutovani za taj konkretan kriminalni zadatak u samoj Crnoj Gori, prije njihovog ukrcaja na brod italijansko-švajcarske kompanije Mediterranean Shipping (MSC).

Naši pomorci, navodno, bili su glavni u koordinisanju izvođenja tog posla sa za sada neimenovanim saradnicima van broda, a sve sa namjerom da se u luke SAD i Evrope prošvercuje skoro 20 tona kokaina visoke čistoće.

Ponavljajući da njegov klijent ne sarađuje sa američkom vlastima koje su ga uhapsile, advokat Bojd je u mejl komunikaciji sa “Vijestima” istakao da je “g. Penda uvijek bio vrlo jasan - da ne želi da pomaže Vladi SAD”.

“Zbog toga je članak koji su ‘Vijesti’ objavile doveo njegovu familiju u Crnoj Gori u opasnost, jer se u njemu bez osnova tvrdi da je Penda sarađivao sa istražiteljima, što nije slučaj”, istakao je Bojd.

Pojasnio je da se njegov klijent opredijelio za jednu od dvije opcije koju je imao - da prizna krivicu.

Druga opcija mu je bila da tvrdi da je nevin i da ide na sud i “suoči se sa mogućom zatvorskom kaznom od najmanje 20 godina do doživotnog zatvora”.

“U SAD, ako neko prizna krivicu, dobija značajne olakšice po propisima po kojima funkcioniše naš pravosudni sistem. G. Penda ima čist kriminalni disije, odnosno do sada nije krivično osuđivan, te budući da mu je ovo prvi prestup, on će dobiti dodatno smanjenje kazne. To ne bi bio moguće da nije priznao krivicu i da se išlo na suđenje”, kazao je advokat Bojd.

Bojd čuva sporazum...

Bojd, međutim, nije odgovorio na molbu “Vijesti” - da dostavi tekst Pendinog sporazuma o priznanju krivice sa američkim državnim Tužilaštvom. Tvrdi da je sa tog postupka skinut pečat tajnosti i da se cio “transkript procedure”, vođenje po Pendinom zahtjevu za priznanje krivice, može dobiti od zapisničara Okrupnog suda Istočnog distrikta Pensilvanije.

Tužilaštvo u Filadelfiji: Biće dostupni papiri o priznanju krivice

Portparolka Državnog tužilaštva u Filadelfiji Dženifer Krendal, kazala je “Vijestima” da je sa dokumentacije o Pendinom priznanju krivice skinut pečat tajnosti i da ona očekuje da svi ti papiri uskoro budu dostupni preko PACER registra (Public Acess to Court Electronic Records) na internetu.

Ona ipak nije htjela da precizno odgovori na pitanje - da li je Penda sarađivao ili sarađuje sa američkim istražiteljima i Tužilaštvom i da li su oni od njega dobili dodatne informacije za istragu slučaja MSC Gayane.

“Politika Državnog tužilaštva SAD je da nikada ne komentariše detalje u vezi istraga koje još traju. Zbog toga nisam u mogućnosti da u ovom trenutku da na bilo koji način komentarišem ovo pitanje”, rekla je Krendal “Vijestima”.

Bonus video: