UIKS: Ljekari rade, osuđeniku je ukazana pomoć

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da je u Sektoru za zdravstvenu zaštitu trenutno zaposleno 27 osoba (ljekara i medicinskih tehničara).
Objasnili su da oni rade na poslovima primarne zdravstvene zaštite.

4381 pregleda 3 komentar(a)
O zdravlju ima ko da brine: UIKS, Foto: Filip Roganović
O zdravlju ima ko da brine: UIKS, Foto: Filip Roganović

Dvadeset i sedam zdravstvenih radnika brine o zdravlju osuđenih i pritvorenih lica, a osuđeniku A. S. koji je 11. avgusta preminuo nakon epileptičnog napada ukazana je medicinska pomoć, tvrde iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

“Vijesti” su juče objavile da pritvorena lica nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu, jer su ljekari na odmoru, ali i tvrdnje zatvorenika da osuđeniku koji je preminuo devet dana nije imao ko da ukaže medicinsku pomoć.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija juče su objasnili da zbog tehničkih problema nijesu mogli ranije odgovoriti na pitanja.

“Zatvorenik A. S. koji se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - Zatvor za duge kazne, preminuo je dana 11. 08. 2020. godine oko 12.00 časova. Po registrovanju pogoršanja zdravstvenog stanja kod zatvorenika A. S. (koji je inače bolovao od epilepsije) koje je prijavljeno od strane drugog zatvorenika, oko 11.06 časova medicinski tehničar je ubrzo pristupio pružanju medicinske pomoći zatvoreniku, nakon čega mu je u istom pomagalo i ostalo medicinsko osoblje, na čelu sa zatvorskim ljekarom”, tvrde iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Objasnili su da je taj zatvorenik na izdržavanje kazne zatvora u Zatvoru za duge kazne doveden 18. marta 2020. godine:

“Kada je priveden iz Istražnog zatvora Podgorica. Imenovani zatvorenik dan prije toga nije premješten iz jedne sobe u drugu, i kod istog prije nastupanje smrtne posljedice nijesu konstatovane povrede. Kao što je javnost prethodno informisana u vezi sa predmetnim događajem, bez odlaganja obaviješteni su nadležni državni organi, između kojih i UP OB Danilograd, čiji službenici su obavili uviđaj lica mjesta i uzeli pisane izjave od zatvorenika koji su smješteni u tom paviljonu. Tom prilikom niko od službenih lica UP i UIKS-a nije tražio od zatvorenika da napiše u izjavi da su oni pokušali da zatvoreniku A. S. ukažu pomoć”, tvrde iz te institucije.

LJEKARA IMA DOVOLJNO

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da je u Sektoru za zdravstvenu zaštitu trenutno zaposleno 27 osoba (ljekara i medicinskih tehničara). Objasnili su da oni rade na poslovima primarne zdravstvene zaštite.

Osim navedenog broja lica koji obavljaju poslove i radne zadatke iz djelokruga rada ovog sektora, angažovano je i 10 ljekara koji obavljaju poslove sekundarne zdravstvene zaštite za potrebe lica lišenih slobode”, tvrde iz UIKS-a.

Uprkos tome, pritvorena lica tvrde da u Istražnom zatvoru ne mogu dobiti medicinsku njegu, jer je ljekar na odmoru.

Branilac jednog od pritvorenika, advokat Ratko Pantović, tvrdi i da njegov klijent, kod kojeg je potvrđen koronavirus, kao ni njegovi cimeri, nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu.

Kazao je da sva petorica pozitivnih imaju teške simptome, ali da se o tome niko ne stara.

Iz UIKS-a nijesu odgovorili kakvo je zdravstveno stanje pacijenta oboljelih od koronavirusa, niti da li, osim pet pritvorenika kod kojih je potvrđeno prisustvo tog virusa, među zatvorskom populacijom ima još oboljenih.

Bonus video: