Govor tijela Vesne Medenice: Od pantere do srušene moćnice

Hrvatska stručnjakinja i trener za poslovnu komunikaciju dr Ljiljana Buhač, analizira držanje optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda ”Svojim držanjem jasno je poslala poruku da neće biti sama u ovoj situaciji... jer snagu koju posjeduje uložiće u odbranu i nastojati mnoge povući sa sobom”

75433 pregleda 21 komentar(a)
Medenica na prijavnici spuškog zatvora nakon puštanja na slobodu, Foto: BORIS PEJOVIC
Medenica na prijavnici spuškog zatvora nakon puštanja na slobodu, Foto: BORIS PEJOVIC

Danas vidimo dva lica Vesne Medenice. Od paunice i pantere do jelena pod reflektorima - demontirane, srušene moćnice...

Ovako za “Vijesti” dr Ljiljana Buhač, hrvatska stručnjakinja i trener za poslovnu komunikaciju i lični razvoj analizira govor tijela optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na snimcima prilikom hapšenja i odlaska u pritvor, te nakon izlaska prošlog petka, poslije gotovo sedam mjeseci boravka iza spuških bedema.

Buhač je rekla da smatra da na posljednjim fotografijama, nakon izlaska iz pritvora, vidimo “pokorenu i slomljenu osobu”.

”Čak i namješten, lažni osmijeh nije mogao otopiti taj dojam. Svojim držanjem je jasno poslala poruku da neće biti sama u ovoj situaciji. Mnogi bi trebalo da budu na oprezu jer snagu koju ona posjeduje uložiće u svoju odbranu i nastojati mnoge povući s sobom. Neprijatelj je najopasniji onda kada se doima poraženim”, smatra Buhač.

Stručnjakinja za govor tijela smatra da je pritvor ostavio vidljivog traga na Medenici, te i ako je željela poslati poruku da se dobro osjeća - njen govor tijela je radio protiv nje.

”Vidimo jednu demontiranu osobu. Nestalo je superiornosti. Neverbalno je otkrila više nego je to željela. Na licu se jasno vidi njeno emocionalno stanje, vidi se umor. Nestalo je ubojitog pogleda, sada vidimo spušteni pogled, iako je tog dana uspravno hodala, spuštena ramena su ukazivala na visoki nivo stresa, nesigurno premještanje s noge na nogu, sporiji hod, blijede vrećice u podnožju očiju i bljedilo lica jasno govore u kakvom se psihičkom i emocionalnom stanju nalazi. Na momente se mogao steći dojam da je na rubu plača”, navodi Buhač.

Analizirajući govor tijela i ponašanje Vesne Medenice na fotografijama i videima dok je bila na vrhuncu moći u crnogorskom pravosuđu, ona tvrdi da se Crna Gora može pohvaliti da je na “čelu Vrhovnog suda imala vrlo egzotičnu, životopisnu, dominantnu i arogantnu osobu”.

Medeničinu narav, kako smatra Buhač, otkrili su odjeća, gest i neverbalna komunikacija...

”Osoba je koja je plijenila ličnim i upadljivim stilom odijevanja, željna pažnje, divljenja te vrlo samouvjerenom držanju i britkom jeziku. Uživala je u poziciji moći, a sve je to potkrijepila svojim govorom tijela - gordo, superiorno i osorno držanje, agresivnom komunikacijom i dominantnim ponašanjem prema javnosti. Stil komunikacije joj je: demokratski ćemo se dogovoriti - biće onako kako ja kažem. Odjećom je slala poruku posebnosti. Željna medijske pažnje, pohvala, imala je jaku potrebu da impresionira druge, a bahatim, arogantnim i prgavim ponašanjem i držanjem je slala poruku dominacije i nadmoći nad drugima. Odijevanjem paunica - držanjem, komunikacijom - pantera. Aroganciju, nadmoć, samouvjerenost, agresivnost i nedodirljivost možemo iščitati iz njenog uspravnog i superiornog držanja, zabačenom glavom, ‘ubojitim’ pogledom i fiksiranjem sagovornika ukazuje je na pretjerano samouvjerenu, arogantnu i agresivnu osobu, slala je poruku da je nedodirljiva. Radi se o osobi koja je ponašanjem, govorom tijela slala poruku da je odlučna, autoritarna i moćna. U komunikaciji je koristila napadački, dominantan i moćan stil, a sve je začinila agresivnim i prijetećim gestama”, navodi u analizi Buhač.

Nekadašnja ključna figura crnogorskog pravosuđa uhapšena je 18. aprila ove godine zbog optužbi Specijalnog državnog tužilaštva da je bila član kriminalne organizacije svog sina Miloša, a u optužnici joj je SDT na teret stavilo šest krivičnih djela za koje su zaprijećene visoke zatvorske kazne.

Stručnjakinja za govor tijela tvrdi da privođenje poslije hapšenja Medenice na saslušanje u zgradu SDT-a, kada je u najmanju ruku imala privilegovan tretman u odnosu na neke druge okrivljene, nije umanjilo njenu superiornost.

”Naprotiv, ulazak u tužilaštvo je bilo jako prkosno, veselo, nadmeno i samouvjereno. Superiornim držanjem, poskakujući, visoko podignute glave, slala je poruku - tu sam na svom terenu, brzo se vraćam. Stav u prolazu sam, samo sam navratila na čašicu razgovora”, navodi Buhač.

Međutim, ona navodi da se brzo taj samouvjereni i pobjednički stav pretvorio u ranjenu, devastiranu osobu.

Nakon dva dana tokom privođenja u zgradu Višeg suda, bolničkog tretmana zbog lošeg zdravstvenog stanja, informacija da se u kupatilu Kliničkog centra zaključala i samopovrijedila staklom od ogledala, Medenica je stigla bolničkim sanitetom, u pratnji ljekara...

”Pogrbljeno držanje, povijena ramena, loman struk, pogleda prema dolje, spuštena glava ukazuje da je osoba zbunjena, da nije zadovoljna što se našla u toj situaciji. Vidljiva je bila zabrinutost, nervoza i stres. To je položaj gubitnika, signali psihološki bijednog statusa. Ostavila je dojam osobe kojoj se srušio sav svijet. Ipak ostala je malo vjerna svom ponašanju - želji za pažnjom, a to je postigla prisustvom ljekara”.

Bonus video: