Neće pobjeći, jer se predao: Radulović će se sa slobode braniti optužbi da je učestvovao u švercu kokaina

Podgoričaninu, koji je pred tužiocem i sudijom za istragu negirao krivicu, vijeće tog suda odredilo je mjeru nadzora - da se jednom mjesečno javlja inspektoru Odsjeka za pojačan nadzor i potrage podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti

19262 pregleda 6 komentar(a)
Hapšenje osumnjičenih u akciji Florida 1, Foto: Uprava policije
Hapšenje osumnjičenih u akciji Florida 1, Foto: Uprava policije

Podgoričanin Filip Radulović sa slobode će se braniti optužbi da je, kao član međunarodne kriminalne grupe, učestvovao u švercu kokaina.

To je odlučilo vijeće Višeg suda, odbijajući predlog Specijalnog državnog tužilaštva, koje je 24. januara tražilo da se Raduloviću produži pritvor.

Podgoričaninu, koji je pred tužiocem i sudijom za istragu negirao krivicu, vijeće tog suda odredilo je mjeru nadzora - da se jednom mjesečno javlja inspektoru Odsjeka za pojačan nadzor i potrage podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti.

Upozoren je i da može biti vraćen u pritvor ukoliko prekrši izrečenu mjeru nadzora.

Prethodno, Viši sud je Raduloviću 26. januara produžio pritvor zbog opasnosti od bjekstva. Međutim, njihovu odluku ukinulo je vijeće Apelacionog suda, objasnivši da u pobijanom rješenju nisu dati razumljivi i dovoljni razlozi da bi Radulović zaista pobjegao ako se nađe na slobodi.

Prateći upute kolega iz Apelacionog suda, koje su apostrofirale i to što se, kako objašnjavju, Radulović vratio u Crnu Goru iz inostranstva - da bude uhapšen, i to čim je saznao da je pokrenut krivični postupak, vijeće Višeg suda donijelo je novu odluku.

Oni su ocijenili da zahtjev SDT-a da se Raduloviću produži pritvor nije potkrijepljien uvjerlijvim razlozima, ali da navode apstraktnu opasnost od bjekstva tog orkivljenog.

Objašnjavaju da je postupajući tužilac kao opasnosti od bjekstva naveo to što se Raduloviću može izreći relativno visoka kazna zatvora, činjenicu da su kriminalne aktivnosti povezane sa licima iz inostranstva, da se radi o složenoj, veoma dobro organizovanoj i strukturiranoj transancionalnoj kriminaloj organizaciji...da je pomorac, da često napušta Crnu Goru i da može zatražiti i dobiti pomoć u bjekstvu i skrivanju...

”Po nalaženju ovog vijeća to nijesu uvjerljivi razlozi da bi se mogao primijeniti ovaj pritvorski osnov”, ocijenile su sudije Višeg suda.

Ističu i da je iz policijskih spisa utvrđeno da je taj okrivljeni, odmah nakon što je iz medija saznao da mu je kuća pretresena i da mu je supruga uhapšena, iako se u tom momentu nalazio u Indijskom okeanu, tražio hitan iskrcaj:

”Da se iskrcao uz dozvolu kapetana u prvoj luci u koju su uplovili i odmah nakon toga je došao u Cru Goru dana 1. 8. 2022. godine, kada je i lišen slobode na Aredromu Tivat”, piše u rješenju Višeg suda.

Prema tvrdanjama SDT-a, kriminalna grupa čiji je, kako navode član i Radulović, djelovala je od 2017. do 2020. godine a organizovao ju je Lučijano Kamporezi. Navodi se da su švercovali veće količine kokaina.

Bonus video: