Suđenje Saši Čađenoviću odloženo za 16. jul

Odbrana je ukazala i na odluke Ustavnog suda vezano za neosnovano trajanje pritvora u kojem se nalazi Čađenović

14227 pregleda 73 reakcija 16 komentar(a)
Privođenje Saše Čađenovića, Foto: Luka Zeković
Privođenje Saše Čađenovića, Foto: Luka Zeković

Suđenje bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, koje je danas trebalo da počne u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 16. jul, jer je umjesto specijalnog vijeća sastavljeno od troje sudija, u sudnici bila samo sudija Nada Rabrenović.

Specijalni državni tužilac Miloš Šoškić se pozvao na Zakonik o krivičnom postupku, jer u ovim predmetima mora da sudi vijeće koje je sastavljeno od troje sudija.

Odbrana je ukazala i na odluke Ustavnog suda vezano za neosnovano trajanje pritvora u kojem se nalazi Čađenović. Advokat Lazar Aković je podsjetio da se Čađenović nalazi skoro 19 mjeseci u pritvoru i podsjetio da mu za sve to vrijeme još suđenje nije počelo, pa evo čak ni danas.

"Trinaest mjeseci od podizanja optužnice suđenje nije počelo ni danas. Kao odbrana imamo opravdan razlog da sumnjamo da se radi o opstrukcijama suda“, rekao je novinarima nakon odloženog ročišta.

Aković je u sudnici podsjetio na ranije spajanje postupka protiv Saše Čađenovića sa postupkom protiv Radoja Zvicera i grupe i zatim na razdvajanje. Ukazao je da odbrana smatra da se, s obzirom da Čađenović još nije iznio ni odbranu, ovdje radi o opstrukciji.

"Smatram da su okolnosti zbog kojih je pritvor Čadjenoviću određen i produžavan vremenom oslabile i prvobitni razlozi po mom mišljenju više nijesu dovoljni za opravdanje pritvora od 19 mjeseci koliko se nalazi u pritvoru. Rizik od bjekstva Čadjenovića ne postoji. Zaista je trpio ozbiljne posledice pritvora i grijeh je da ih i dalje trpi. Njegov prioritet i interes nije mu ni u primisli bjekstvo, već sudnica u kojoj će da dokazuje svoju nevinost, da brani obraz i čast, kako sopstveni, tako i svoje porodice. Treba mu omogućiti fer suđenje. Ako se dokaže njegova krivica, nije sporno, treba da krivično odgovara i da bude osuđen. To je u interesu pravde i društva”, kazao je advokat Lazar Aković, obraćajući se sudu.

Aković je naglasio da sudovi ne bi trebalo da zaziru od reakcije političke elite i pritisaka javnosti koji generalno vrše neprimjeran pritisak na rad sudova.

“Molim vas da se odvažite i donesete jednu nepristrasnu, objektivnu i zakonitu odluku, da ukinete pritvor Čađenoviću. Optuženi Čađenović Saša nalazi se u pritvoru skoro 19 mjeseci, a suđenje mu je tek danas počelo. Dakle, 13 mjeseci nakon podizanja optužnice. Toliko o revnosti ovoga suda i suđenju u razumnom roku. Da svojevremeno nije postupak protiv okrivljenog Čađenovića spojen sa postupkom protiv optuženog Zvicera i grupe, danas bi postupak protiv optuženog Čadjenovića najvjerovatnije bio pred ovim sudom okončan”, naglasio je advokat.

Aković je podsjetio sudiju Nadu Rabrenović da je Ustavni sud Crne Gore donio više odluka, od kojih je zadnja od maja 2024. godine kojim je usvajao ustavne žalbe Saše Čađenovića i ukidao rješenja Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda o produženu pritvora.

O predlogu za ukidanje pritvora Čađenoviću odlučivaće vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, pojasnio je advokat Aković.

Čađenović je uhapšen u decembru 2022. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja. Specijalno tužilaštvo sumnjiči ga da je službeno djelovanje podredio interesima kavačkog kriminalnog klana.

Bonus video: