Prijava o Boškovićevim kadetima čami u ASK-u

Injac je u prijavi od 10. decembra 2021. godine navela 16 slučajeva odabira i slanja kandidata koji nisu ispunjavali uslove oglasa ili neispravnu dokumentaciju, da je na skupo školovanje u inostranstvo poslato 57 kandidata od kojih njih 30 nisu ispunjavali uslove oglasa

72026 pregleda 36 reakcija 34 komentar(a)
“Postoji sumnja i u diskriminaciju”: Bivša ministarka odbrane Olivera Injac, Foto: SAVO PRELEVIC
“Postoji sumnja i u diskriminaciju”: Bivša ministarka odbrane Olivera Injac, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo odbrane (MO) Crne Gore ni nakon više od dvije i po godine, nema podatak o statusu prijave koju je Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) uputila tadašnja ministarka odbrane dr Olivera Injac zbog sumnje u moguće ugrožavanje javnog interesa u postupku odabira i slanja kadeta na školovanje na vojnim akademijama u inostranstvu.

U prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid navodi se da “postoje opravdani razlozi za sumnju u ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije”, a vezano za način na koji su birani i na školovanje u inostranstvo slati kadeti u periodu 2016- 2020. godine.

Tada je na čelu MO bio ministar Predrag Bošković (DPS), a na čelu Direktorata za ljudske resurse, koji je raspisivao oglase, formirao komisije, testirao kandidate i dostavljao zapisnike o rezultatima kandidata, bio je direktor Mihailo Volkov, član Izvršnog odbora DPS-a. Volkov je u većini slučajeva i predsjedavao komisijama za odabir kadeta.

Injac je u prijavi od 10.decembra 2021. godine navela 16 slučajeva odabira i slanja kandidata koji nisu ispunjavali uslove oglasa ili su imali nepotpunu ili neodgovarajuću dokumentaciju. U prijavi stoji da je u tim spornim slučajevima odabrano i na skupo školovanje u inostranstvo poslato 57 kandidata od kojih njih 30 nisu ispunjavali uslove oglasa zbog slabijih ocjena u ključnim predmetima tokom srednje škole, odnosno sa nepotpunom ili neodgovarajućom dokumentacijom.

Imena tih kandidata zajedno sa njihovim pojedinačnim podacima o nedovoljno dobrim ocjenama, odnosno nepotpunoj ili manjkavoj dokumentaciji koju su priložili, nalaze se u prijavi MO.

U prijavi je navedeno i da je MO u vrijeme Boškovića i Volkova u nekoliko navrata nakon objavljivanja javnog oglasa za prijem kandidata, tek naknadno objavljivalo metodologiju za sprovođenje tih oglasa ili je uopšte nema u spisima predmeta kao što je to slučaj sa oglasom od 15. maja 2019. kada je traženo osam kandidata za upućivanje na školovanje na vojnim akademijama u Grčkoj i Bugarskoj a odabrano ih je četiri.

“Metodologija je morala biti donešena prije objavljivanja javnog oglasa kao polazni osnov za rad komisije i kako se uslovi u metodologiji i oglasu ne bi ‘štelovali’ prema prijavljenim kandidatima”, stoji u prijavi koju je ASK-u krajem decembra 2021. podnijela Injac.

U prijavi je naveden i slučaj da je MO za vrijeme Boškovića i Volkova na školovanje na Vazduhoplovnu vojnu akadeniju u Grčkoj poslalo i kandidata koji na prvom ljekarskom pregledu u Crnoj Gori, a potom ni na drugom u Grčkoj, nije zadovoljio tražene parametre, odnosno proglašen je zadravstveno nesposobnim za pilota, kao i da je u jednom slučaju mimo broja traženog na oglasu, odlukom Boškovića na školovanje poslato četiri puta više kandidata. “Jedino je 2020. godine javnim oglasom za obrazovanje u Republici Sjevernoj Makedoniji bilo predviđeno da se izaberu dva kadeta ali je, zbog velikog interesovanja, a po odobrenju ministarke odbrane Sjeverne Makedonije, upućeno osam kadeta”, saopšteno je “Vijestima” iz MO, kojim rukovodi ministar Dragan Krapović.

U prijavi Injac stoji da ministarstvo smatra na osnovu činjeničnog stanja da “nalazi istaknuti u tabeli iznad ukazuju na postojanje dovoljnog osnova da ASK sprovede radnje na koje je zakonom ovlašćena i utvrdi da li postoji povreda javnog interesa usljed postupanja na gore navedeni način”.

“Postoji takođe sumnja i u diskriminaciju uzimajući u obzir činjenicu da su od više prijavljenih kandidata za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove poslati samo,,određeni i odabrani”, pa se postavlja pitanje na koji način su ti,,određeni i odabrani” poslati na školovanja u inostranstvo, a ostali prijavljeni nijesu i koji su bili kriterijumi da se baš oni pošalju uprkos neispunjavanju uslova predviđenim javnim oglasom”, stoji u prijavi Injac.

MO je tada ASK-u na raspolaganje stavilo svu dokumentaciju koju ima o spornim oglasima i odlukama o odabiru kadeta i od Agencije zatražilo da “nakon sprovedene analize sačini mišljenje o postojanju ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjem iz člana 52 stav 1 Zakona”, te da “naročito, prijavu sa prikupljenim dokazima bez odlaganja dostavi nadležnom tužilaštvu, ukoliko u postupku provjere istinitosti navoda o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, Agencija posumnja da je ugrožavanjem javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima iz člana 57 stav 1 Zakona”, kao i da “o svim navedenim aktivnostima ASK obavijesti Ministarstvo odbrane, u skladu sa zakonom.”

Međutim, ASK na čijem je čelu i dalje direktorica Jelena Perović, trenutno pod istragom zbog sumnje u druga krivična djela, do danas nije uradio ništa po ovoj prijavi, iako mu je MO u međuvremenu dostavljao i dodatnu dokumentaciju, potvrđeno je zvanično “Vijestima” iz resora odbrane.

“U skladu sa zahtjevom ASK, toj instituciji je, u septembru 2022. godine, dostavljena kompletna dokumentacija u vezi sa sprovođenjem javnih oglasa za izbor kadeta u periodu od 2016. do 2020. godine. Nije nam poznat status ovog predmeta u Agenciji”, rečeno je “Vijestima” u MO.

“Sumnja u ugrožavanje javnog interesa”: Bivši ministar odbrane Predrag Bošković
“Sumnja u ugrožavanje javnog interesa”: Bivši ministar odbrane Predrag Boškovićfoto: Boris Pejović

Izvor “Vijesti” blizak bivšoj ministarki odbrane Injac rekao je da sumnja da je Perović zbog svojih bliskih veza sa DPS-om, “prijavu sklonila i da je ASK nikada nije ni razmatrao jer je od momenta podnošenja ove prijave prošlo skoro dvije i po godine.”

Aktuelno rukovodstvo MO nije zvanično komentarisalo nepostupanje ASK-a po prijavi ministarke Injac, niti je odgovorilo da li se taj resor u međuvremenu zbog svojih sumnji u moguće zloupotrebe sa odabirom i slanjem kadeta na školovanje tokom Boškovićevog mandata, obratio direktno Tužilaštvu.

“Do 2021. godine bilo je slučajeva da su na akademije upućivani i kandidati koji nisu ispunjavali neki od posebnih uslova. Recimo, odgovarajuće ocjene iz engleskog jezika ili matematike u srednjoj školi. Ti kandidati su, međutim, uspješno prolazili provjere i testiranja koje je organizovalo MO. Bilo je i slučajeva da kandidati uz prijavu na oglas ne dostave kompletnu dokumentaciju, ali su je uvijek naknadno kompletirali”, kazali su iz MO, dodajući da je “to je bilo najizraženije tokom 2020. godine, kada je u značajnoj mjeri bio poremećen rad sa strankama nadležnih institucija zbog pandemije virusa COVID-19.”

Nijesu precizno odgovorili na pitanja ko su bili predsjednici i članovi komisija koje su 2016-2020. birale kadete, sačinjavale rang-liste i dostavljale ih ministru odbrane Boškoviću na konačno odlučivanje. Sastave tih komisija koji su se povremeno mijenjali, te njihove predsjednike, takođe je određivao ministar odbrane.

Od 60 kadeta, ugovor raskinut sa petoro

U periodu 2016/2020. godine na vojne akademije u inostranstvu je prema podacima MO, upućeno ukupno 60 kadeta. Ugovor o obrazovanju je u međuvremenu raskinut sa pet kadeta.

“Za troje kadeta ukinut je po ličnom zahtjevu, za jednu kadetkinju zbog nepoloženih ispita i za jednu kadetkinju zbog zdravstvenih problema koji su ustanovljeni na akademiji odmah nakon upućivanja”, rečeno je “Vijestima” uz napomenu da je dvoje kadeta izmirilo svoja dugovanja prema MO nakon raskida ugovora, dok je prema dvoje kadeta u toku proces utuženja.

“Od ostalih kadeta koji su upućivani od 2016. do 2020. godine, akademiju je uspješno završio 31 kadet, dok će 24 kadeta akademije završiti u toku 2024, 2025. i 2026. godine”, poručili su iz MO, napominjući da je u spornom periodu na školovanje na stranim vojnim akademijama “upućeno manje kadeta nego što je ukupno traženo oglasima.”

MO: Od mandata Injac, metodologija se objavljuje zajedno sa oglasom

Iz Krapovićevog resora nisu direktno odgovorili ni na pitanje koja je 2016-2020. bila uloga tadašnjeg direktora direktorata za ljudske resurse Mihaila Volkova u procesu od raspisivanja oglasa do sačinjavanja konačne rang-liste. Osim što su citirali nadležnosti i obaveze komisija po Zakonu o Vojsci i “Pravilniku o načinu prijema lica u službe u VCG i rezervni sastav Vojske i načinu izbora kadeta”, iz MO su poručili da bi “po pravilu rad komisije trebalo da bude nezavisan, nepristrasan i transparentan, jer se radi o kolegijalnom organu, neposredno odgovornom ministru za svoj rad.”

Naknadna objavljivanja metodologija za sprovođenje već raspisanih oglasa u čemu je Injac vidjela dodatni dokaz mogućeg “štelovanja” izbora kandidata, u MO danas objašnjavaju pravilima stranih vojnih akademija na koje su kadeti slati, ali i priznaju da je takva praksa promijenjena upravo za mandata ministarke Injac, u cilju veće transparentnosti postupka.

“Imajući u vidu da se oglas raspisuje nakon pozivnog pisma od strane savezničke države u kojoj se obrazuju kadeti i u kome se nalaze i posebni uslovi koje zahtijeva Akademija, a koji moraju biti sastavni dio oglasa, a potom precizirani i metodologijom, to nije moguće donositi metodologije prije raspisivanja javnog oglasa. Od 2021. godine, na osnovu preporuka nadležnih organa uvedena je praksa da se i oglas i metodologija objavljuju istovremeno i na oglasnoj tabli i internet stranici MO, a u cilju transparentnosti”, kazali su “Vijestima” iz resora ministra Krapovića.

Bonus video: