U Podgorici uhapšen Roman Zimian, jedan od najtraženijih međunarodnih bjegunaca

Uhapšeni je jedan od osnivača i vlasnika fonda "FutureNet", u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama, a sumnjiči se za višemilionske prevare. Prije dvije godine uhapšen je u Italiji, odakle je pobjegao iz kućnog pritvora

56387 pregleda 93 reakcija 49 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava policije je saopštila da su, nakon višemjesečnih aktivnosti ciljanog traganja, službenici Sektora za borbu protiv kriminala – FAST tim za ciljane međunarodne Interpolove potjernice (NCB Interpol Podgorica), uhapsili državljanina Poljske R.K.Z. (51).

Ističu da je u pitanju jedno od najtraženijih lica za kojima je raspisana međunarodna potjernica, od strane dvije države, Poljske i Južne Koreje.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", uhapšen je Roman Zimian (Roman Kazimierz Ziemian).

Policija je saopštila da se uhapšeni sumnjiči za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

"R.K.Z. je jedan od osnivača i vlasnika fonda 'Future net' u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama i on osumnjičen da je zajedno sa svojim partnerom S.M. oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion američkih dolara", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je njegov partner S.M. uhapšen u Grčkoj, a zatim u Albaniji, dok je R.K.Z. 2022. bio uhapšen u Italiji, odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.

Kako se navodi, kontinuiranim radom na utvrđivanju njegove tačne lokacije na crnogorskom primorju, ali i Podgorici, službenici podgoričkog Interpola su ga juče locirali i uhapsili u Master kvartu, gdje se skrivao pod lažnim identitetom.

"Nakon što je u komunikaciji sa inostranim partnerima potvrđen identitet lica, izvršeni su pretresi na lokaciji gdje je traženo lice boravilo i to prilikom službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti 'Centar' su pronašli i oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela i koji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicionog postupka", dodaju.

Uhapšeni će biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicionog pritvora.

Bonus video: