Izbrisali Mijajlovića, upisali „Bemax”: SDT ponovo blokirao nekretnine u Budvi

Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti upisana na luksuzni stan površine 170 kvadrata

76802 pregleda 53 reakcija 17 komentar(a)
Zgrada u Budvi u kojoj su blokirani stanovi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u Budvi u kojoj su blokirani stanovi, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ponovo je blokiralo milionski vrijednu nekretninu na posljednjem spratu luksuzne jedanaestospratnice nadomak Staroga grada - riječ je o komfornom stanu od 170 kvadrata, uknjiženom na građevinsku kompaniju “Bemax”.

To potvrđuje list nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti po naredni Specijalnog državnog tužilaštva od 1. avgusta 2024. godine, svojina Bemax DOO Podgorica 1/1”, piše u katastarskoj evidenciji.

Teret na ovu nekretninu u katastru je upisan 5. avgusta.

Istovremeno, s tog stana “izbrisana” je privremena mjera koja je donijeta krajem aprila ove godine, takođe po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a u kojoj je tada bilo navedeno da je riječ o nepokretnosti čiji je “vanknjižni vlasnik” biznismen Aleksandar Aco Mijajlović, nekadašnji neformalni suvlasnik te građevinske kompanije.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva na apartmanu površine 170 kvadratnih metara, svojina ‘Bemax’ 1/1 (vanknjižni vlasnik Aleksandar Mijajlović)”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Nakon što su “Vijesti” objavile informaciju o tome, reagovao je pravni zastupnik te grđevinske kompanije, advokat Zoran Piperović tvrdeći da ne postoji “vanknjižni vlasnik”.

“Toga u stvarnom pravu i kod upisa u Direkciji za nekretnine do današnjeg dana nije bilo. Kako je Aleksandar Mijajlović postao vanknjižnji vlasnik po razlozima SDT-a i tužioca (Miroslava) Turkovića? To su porodične fotografije u stanu i iskaz arhitekte Petrovića koji je kazao da mu je uputstvo za opremanje stana davala supruga Mijajlovića. Jeste, i što se iz toga može zaključiti? Što se može zaključiti iz fakta da negdje u svesci ‘gravity’ kod imena i prezimena vlasnika piše ispred broja 60 - Mijajlović”, naveo je tada Piperović.

Interesantno da i dalje na stanu od 120 kvadrata na devetom spratu zgrade, na koji je uknjižen “Bemax”, a za koji Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da pripada nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću i dalje stoji privremena mjera iz aprila ove godine.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva na apartmanu površine 120 kvadratnih metara, svojina ‘Bemax’ 1/1 (vanknjižni vlasnik Lazović Zoran)”, stoji u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su 14. aprila, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, odnosno da su javnu službu podredili zločinačkom kavačkom klanu.

Par dana nakon što su Lazoviću stavljene lisice na ruke, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković, zajedno s ekipom forenzičara, ušli su u zgradu poznatiju kao “Perla” i započeli pretrese stanova na vrhu tog objekta.

Krim-tehničari i forenzičari tog dana izuzeli su dokaze.

Mijajlović je uhapšen 19. februara, da bi 24. aprila bio pušten iz Istražnog zatvora u Spužu nakon što je država upisala zabilježbu na nekretnine kojima je odbrana tog Podgoričanina jemčila da će se taj osumnjičeni redovno javljati na pozive suda.

Prethodno, sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša prihvatila je 12. aprila ponudu Mijajlovića da se uz jemstvo od 1,1 milion eura sa slobode brani od optužbi da je rukovodio kriminalnom grupom koja je krijumčarila duvanske proizvode.

Kada je Šukovićev tim počeo češljati stanove u “Perli”, “Vijesti” su objavile tu informaciju, navodeći da je riječ o stanovima Lazovića, Mijajlovića, ali i nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Tomčića i biznismena Ranka Ubovića.

Iz kompanije “Bemax” tada su reagovali, navodeći da su u pitanju stanovi koji pripadaju njihovoj kompaniji. Objavljenu informaciju nazvali su lažnom.

“Zgradu smo gradili, odnosno izvodili građevinske radove i, po ugovornoj obavezi, u kompenzaciju dobili pet stanova. Dokaz da je ‘Bemaks’ vlasnik jeste i nesporna činjenica da od prvog dana do danas - dakle, punih pet godina - sve račune održavanja, potrošnje struje i vode, kao i sve druge pripadajuće račune, kao što su kablovska ili porezi za te nekretnine izmiruje isključivo kompanija ‘Bemaks’. Stanovi su, kompletno opremljeni, tokom prethodnih pet godina bili, povremeno, ponuđeni i na tržište nekretnina - za izdavanje. Podatke o tome je moguće lako i brzo provjeriti. Lažna vijest lansirana je iz koncerna “Vijesti”, a, po oprobanom receptu, preuzela ju je mreža medija formirana za širenje uticaja. Kako smo i sami, kao kompanija, na meti istih, jasno nam je da je i motiv lansiranja ovog spina isti - nečastan pritisak na osobe koje se u lažnoj vijesti targetiraju”, naveli su tada iz Ubovićeve kompanije.

Bonus video: