Broj slučajeva nasilja u porodici u Nikšiću drastično porastao: Siledžija sve više, institucije zatajile

U u periodu januar - jul 2024. bilo je skoro 1.200 poziva Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici. Od 1. januara do 15. avgusta podnijeto 47 krivičnih prijava, skoro duplo više nego prošle godine

26723 pregleda 51 reakcija 20 komentar(a)
Nasilje u porodici (ilustracija), Foto: Milan Šapurić
Nasilje u porodici (ilustracija), Foto: Milan Šapurić

Od 1. januara do 15. avgusta ove godine, kako su “Vijestima” kazali iz Uprave policije, službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić podnijeli su 47 krivičnih prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok je prošle godine u istom periodu podneseno 25 krivičnih prijava.

I broj poziva za pomoć preko SOS linije u Nikšiću je veći. U periodu januar - jul 2024. na Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, koju vodi SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, bilo je skoro 1.200 poziva, što je za oko deset odsto više u odnosu za isti period prošle godine.

“Od ukupnog broja lica koja su prijavila ove slučajeve nasilja (58), 35 je ženskog, a 23 lica su muškog pola, dok nije bilo slučajeva da su prijavioci djeca. Prošle godine, u istom periodu, od ukupnog broja lica koja su prijavila ove slučajeve nasilja (27), 17 je ženskog, a 10 muškog pola, dok nije bilo slučajeva da su prijavioci djeca”, piše u odgovoru Uprave policije “Vijestima”.

I dok je broj krivičnih prijava veći, broj podnesenih prekršajnih prijava je ove godine manji u odnosu na prošlu godinu. Tako su od 1. januara do 15. avgusta ove godine podnesene 134 prekršajne prijave, dok ih je prošle godine bilo 184.

“Od ukupnog broja lica koja su prijavila ove slučajeve nasilja (150), 84 je ženskog, a 66 lica su muškog pola, dok nije bilo slučajeva da su prijavioci djeca. Što se tiče prošle godine, od ukupnog broja lica koja su prijavila ove slučajeve nasilja (223), 127 je ženskog, a 96 muškog pola, dok nije bilo slučajeva da su prijavioci djeca”, naveli su iz Uprave policije.

Nada Koprivica iz NVO SOS telefona za žene žrtve nasilja Nikšić kazala je da je pomoć zatražila 271 osoba, od čega su skoro 82 odsto bile žene, deset odsto djeca i osam odsto muškarci.

“Muškarci su uglavnom prijavljivali nasilje od strane drugih muškaraca, a realcije su otac - sin, braća, rođaci. Pomoć traže žene svih starosnih dobi, ali je najveći procenat, njih preko 50 odsto, od 30 do 45 godina, dok ih je skoro trećina starosne dobi od 45 do 60 godina”, kazala je Koprivica.

Prema njenim riječima, Crna Gora ima relativno dobar zakonodavni okvir u segmentu zaštite od nasilja u porodici, ali je reagovanje institucija i dalje veliki izazov.

“Na njega i dalje, u značajnoj mjeri, utiču lični stavovi zaposlenih koji su nerijetko obilježeni tradicionalnim patrijarhalnim vrijednostima. Istovremeno, država nema efikasno uspostavljen sistem za sankcionisanje zaposlenih koji ne postupaju u skladu sa uspostavljenim standardima. Zaposleni se ne bave na adekvatan način procjenom rizika, izostaju planovi sigurnosti što posljedično žrtve, umjesto da budu bolje zaštićene, uvodi u veći rizik od povređivanja i u pojedinim slučajevima femicida”, kazala je Koprivica za “Vijesti”.

Za jedan dan uhapšeno pet osoba

U Nikšiću je prije tri dana pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Iz Uprave policije su saopštili da su slobode lišeni M.R. (65), F.S. (25), N.B. (36), D.M. (35) i P.M. (26).

Iz te institucije objasnili su da im je jedna Nikšićanka prijavila da je njen otac M.R. prekršio zaštitne mjere koje mu je izrekao sudija za prekršaje, nakon čega je taj šezdesetpetogodišnjak uhapšen.

“Drugo oštećeno lice prijavilo je da je njen emotivni partner F.S. fizički napao i uputio joj riječi prijeteće sadržine. Ona je ovom prilikom zadobila povrede konstatovane u izvještaju ljekara”, kazali su iz UP.

Objašnjavaju da je nikšićkoj policiji juče oštećena osoba prijavila da je njen suprug N.B. prekršio zaštitnu mjeru mjeru nadzora koja mu je izečena od strane Osnovnog suda u Nikšiću.

“Juče je za nasilje u porodici prijavljen i D.M. koji je uputio riječi prijeteće sadržine P.M. koji je takođe prijavljen za upućivanje prijetećih riječi i fizičkog napada na D.M”, pojasnili su iz Uprave policije.

Oni ističu da njihovi službenici u kontinuitetu preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u cilju suzbijanja krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici: “Te uz sve raspoložive mehanizme postupanja nastoje osigurati mir i bezbjednost svih građana i građanki Crne Gore”.

Bonus video: