Uprava policije: Na dan ubistva Lješkovića PTJ nije bila angažovana na Cetinju

"Kontekst u kojem je gospodin Abazović saopštio određeni podatak sugeriše da je neko sa namjerom povukao specijalne jedinice policije neposredno prije ubistva koje je 27. septembra izvršeno na Cetinju, kao posljedica obračuna organizovanih kriminalnih grupa. Ovakav kontekst odbacujemo sa indignacijom..."

11790 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Na dan ubistva Vaska Lješkovića, 27. septembra, specijalna jedinica policije - PTJ, nije bila angažovana u Prijestonici Cetinje.

To je danas saopšteno iz Uprave policije.

Dodaju da je grupa pripadnika Posebne jedinice policije - PJP, tog dana bila angažovana na zadacima ispomoći Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, sa angažovanjem koje se planira mjesec dana unaprijed i to krajem avgusta za čitav mjesec septembar.

Iz Uprave policije su se oglasili nakon što je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sinoć kazao da je oko sat i po prije ubistva visokopozicionirani član škaljarskog klana Vaska Lješkovića sa Cetinja povučena Specijalna jedinica policije.

Lješković je ubijen 27. septembra, a iz Uprave policije je saopšteno da je tog dana oko 15. 25 časova dežurnoj službi Odjeljenja bezbjednosti Cetinje prijavljeno "da se u dvorištu kuće u tom gradu nalazi lice za koje se sumnja da je u besvjesnom stanju".

"Kontekst u kojem je gospodin Abazović saopštio određeni podatak sugeriše da je neko sa namjerom povukao specijalne jedinice policije neposredno prije ubistva koje je 27. septembra izvršeno na Cetinju, kao posljedica obračuna organizovanih kriminalnih grupa. Ovakav kontekst odbacujemo sa indignacijom, čuvajući i štiteći integritet kako Sektora policije posebne namjene, tako i Uprave policije u cjelini i svakog pojedinca u njoj. Naime, nakon ubistva koje se desilo na Cetinju 20. juna 2024. godine, u cilju pojačanog djelovanja prema organizovanom kriminalnim grupama, na području Cetinja bile su angažovane jedinice Sektora policije posebne namjene - Protivterostička jedinica (PTJ) i Posebna jedinica policije (PJP), navodi se u reagovanju Uprave policije.

Te jedinice su, kako dodaju, svakodnevno sprovodile planske aktivnosti u koordinaciji sa Sektorom za borbu protiv kriminala (SBKP), Regionalnom centrom "Centar" i Odeljenjem bezbjednosti Cetinje. Protivteroristička jedinica - PTJ, shodno prethodno planiranim aktivnostima i strateški važnim međunarodnim obukama koje su se sprovodile u septembru, nije bila angažovana u tom periodu na ispomoći Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

"Stoga, navedenog dana, specijalna jedinica policije - PTJ, nije bila angažovana u Prijestonici Cetinje. U skladu sa prethodno utvrđenim planom angažovanja, grupa pripadnika Posebne jedinice policije - PJP, bila je angažovana na zadacima ispomoći Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, sa angažovanjem koje se planira mjesec dana unaprijed i to krajem avgusta za čitav mjesec septembar. Činjenica da bi poslaniku Abazoviću, kao bivšem premijeru, trebalo da bude dobro poznat način angažmana PJP, i planiranja njenog angažmana mjesec dana unaprijed po satnicama shodno bezbjednosnoj procjeni, ne daje mu za pravo da bilo kome u komandnom sistemu pripiše sumnju da je neko sa namjerom povukao PJP kako bi se izvršilo ubistvo".

Iz Uprave policije u reagovanju navode da "takav kontekst od bivšeg predsjednika Vijeća za nacionalnu bezbjednost je štetan i opasan po sistem bezbjednosti".

"Krivična djela ubistva, dejstvom dalekometnog oružja prema licu koje se nalazilo u privatnom posjedu, ne samo u našoj zemlji, nego i u sistemima sa mnogo jačim bezbjednosnim strukturama su veoma izazovna za državu i sistem. Mnoga smo spriječili, ali složićete se da nema te zemlje koja može spriječiti svako krivično djelo. Iznošenje ovako neutemeljenih tvrdnji i optužbi, od nekog ko je bio na čelu Vijeća za nacionalnu bezbjednost i na čelu BOK-a, a naročito polazeći od važnosti svih reformi i unapređenja koje su sprovedene u obije jedinice Sektora policije posebne namjene (SPPN), i značaja i doprinosa ovih jedinica sektoru bezbjednosti u nesebičnoj borbi protiv OKG i zaštite bezbjednosti građana u posljednjem periodu, može se tumačiti kao namjera direktnog ili indirektnog narušavanja ugleda i kredibiliteta ovih jedinica, a i onih koji njima rukovode", piše u reagovanju.

Bonus video: