Agroturistčki klaster „Župa“ privodi kraju tromjesečni projekat

Agroturistički klaster „Župa“prostire se u dužini (istok-zapad) od 35kilometara, a po širini (jug-sjever) od 3-10 kilometara i čini jednu agroturističku cjelinu na srednjovjekovnom karavanskom putu od Brskova (Mojkovac) preko Kolašina, Župe nikšićke, Nikšića, Trebinja do Dubrovnika
261 pregleda 0 komentar(a)
Agro turizam, Foto: Privatna arhiva
Agro turizam, Foto: Privatna arhiva

Agroturistčki klaster „Župa“ privodi kraju tromjesečni projekat „Udruženi, kvalitetom i tradicijom do uspjeha“ tokom koga su nastojali da promovišu kako prirodne ljepote, tako i članove klastera, kao i da ih edukuju.

“Organizovali smo edukativne radionice za članove klastera, a snimili smo i polusatni film u kome promovišemo kako predio koji klaster obuhvata, tako i članove. Svi osnivači i članovi klastera bave se proizvodnjom zdrave hrane, preradom voća i povrća, proizvodnjom voćnih rakija, uslugama smještaja i hrane na sopstvenim gazdinstvima, promocijom kulturno-istorijskih i prirodnih potencijala predjela obuhvaćenih klasterom, kao i njegovom promocjom van Crne Gore”, kazala je Marina Kovačević.

Agroturistički klaster „Župa“prostire se u dužini (istok-zapad) od 35kilometara, a po širini (jug-sjever) od 3-10 kilometara i čini jednu agroturističku cjelinu na srednjovjekovnom karavanskom putu od Brskova (Mojkovac) preko Kolašina, Župe nikšićke, Nikšića, Trebinja do Dubrovnika. Članovi su lokalne turističke organizacije opština Nikšić, Kolašin i Danilovgrad, nevladine organizacije “Dani drenjina“, "Nikšići“, „Zagrad Montenegro“, “Jugo-pek“, kao i pružaoci usluga smještaja i hrane, gazdinstva Šundić, Bojović, Zečević, Dačević i Centar za samorazvoj i unapređenje društva.

“Cilj nam je bio da projektom osnažimo klaster koji je od velikog značaja za razvoj područja koji obuhvata, kao i da kulturne, istorijske i prirodne potencijale, kao i proizvode i usluge članova klastera, stavimo na uslugu turistima u cilju ekonomskog razvoja sela, zapošljavanju kroz sopstveni biznis iz oblasti poljoprivrede i agro-turizma”, naglasila je Kovačević.

Kako je istakla projekat koji je podržan od Ministrstva ekonomije, ne obuhvata ulaganja u materijalnu imovinu, već u nematerijalnu – znanje, promociju, društveno povezivanje, jačanje kapaciteta, zajedničku saradnju i korišćenje spoljnih izvora finansiranja.

Bonus video: