Sjednice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije biće otvorene za javnost

Mediji, kako se precizira, neće biti u obavezi da podnose pojedinačne zahtjeve za prisustvo sjednicama, već će se odluka o otvorenosti odnositi na sva sredstva informisanja
59 pregleda 1 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 24.05.2016. 16:13h

Sjednice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) će, u skladu sa zakonom, biti otvorene za javnost, a ograničene samo u zakonski propisanim slučajevima, saopšteno je iz te institucije.

Kako su naveli, uporedo sa načelom zakonitosti, Savjet u radu jednako drži do načela javnosti, kako je to propisano Zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Savjeta, ali i zakonima koji regulišu zaštitu tajnih podataka i podataka o ličnosti.

Pojašnjava se da je u skladu sa tim opredjeljenjem, a uvažavajući zahtjeve za otvorenost sjednica Savjeta za predstavnike nevladinog sektora i medija, Savjet na 21. sjednici usvojio Odluku o izmjeni i dopuni Poslovnika o radu Savjeta ASK kako bi povećao transparentnost i pomirio principe prava javnosti da se informiše o radu državnih institucija i, sa druge strane, principa čuvanja zaštićenih podataka.

„Naime, kada je u pitanju prisustvo medija sjednicama Savjeta, Odlukom je precizirano da će sjednice biti otvorene za javnost, u skladu sa zakonom. Savjet će o otvorenosti sjednica odlučivati prije njihovog održavanja, i tom prilikom će isključivo ograničavati javnost iz zakonom propisanih razloga“, kaže se u saopštenju Savjeta ASK.

Mediji, kako se precizira, neće biti u obavezi da podnose pojedinačne zahtjeve za prisustvo sjednicama, već će se odluka o otvorenosti odnositi na sva sredstva informisanja.

„Na taj način se obezbjeđuje ravnoteža između obaveze javnosti rada i poštovanja odredbi koje se odnose na zaštitu tajnih podataka i podataka o ličnosti”, poručili su iz Savjeta ASK-a.

Oni, kako su dodali, podržavaju aktivno uključivanje predstavnika nevladinog sektora u rad Savjeta, na način da daju konkretan doprinos izradi pojednih akata, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

"Dopunom Poslovnika precizirani su uslovi i način uključivanja predstavnika nevladinog sektora u njegov rad, kako bi se pod jednakim uslovima afirmisalo učešće civilnog društva doprinijelo njegovom efikasnom radu", navode iz Savjeta.

Oni su ukazali da je zbog svega navedenog, pogrešno tumačenje da donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika predstavlja zatvaranje vrata ASK za javnost, već naprotiv, stvorene su pravne pretpostavke da nakon stupanja na snagu Odluke zainteresovani predstavnici svih medija mogu pratiti sjednice Savjeta, izuzev u slučajevima kada je zakon ograničio prisustvo javnosti, odnosno isključio javnost.

Iz Savjeta su podsjetili da je rad ASK i do sada ostvarivan u skladu sa članom 101 Zakona o sprječavanju korupcije, kroz objavljivanje saopštenja, odluka i ostalih dokumenata na internet stranici, ne samo kada je u pitanju rad Savjeta, već i ostale nadležnosti Agencije.

Bonus video: