U Pljevljima grade skijalište

Ukupna dužina staze je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski staze je 16,5 procenata. Polazna stanica vučnice je na 1200, a dolazna stanica na 1.280 metara nadmorske visine
230 pregleda 16 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.02.2016. 06:50h

Pljevaljska lokalna uprava planira da ove godine izgradi skijalište u mjestu Mijajlovica, u blizini regionalnog puta Pljevlja-Prijepolje.

Menadžer Opštine Emina Salihović kazala je da lokacija zadovoljava uslove za izgradnju kvalitetnog skijališta. Objasnila je da zemljište na kojem bi se gradilo pripada porodici Koružić, čiji članovi su saglasni da ga daju u zakup gradu.

“Obišli smo teren i uvjerili se da se radi o prostoru na kome se može uraditi kvalitetna skijaška staza, a na terenu su već snimljene geodetske podloge. Visina snijega u zimskom periodu 2015. godine, na mjestu gdje se planira staza bila je od 30 do 60 centimetara. Ukupna dužina staze je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski staze je 16,5 procenata. Polazna stanica vučnice je na 1200, a dolazna stanica na 1.280 metara nadmorske visine. Predložena lokacija skijališta nalazi se u osojnoj, sjevernoj, strani. Nekada je lokacija služila kao skijaški vojni poligon, a i u vrijeme austrougarske okupacije kao poznato skijalište. Teren budućeg skijališta većim dijelom čine livade, prošarane lijeskom sa ponekim četinarom. U blizini je i kaptirani izvor vode. Na navedenoj lokaciji su dva strujna voda, u podnožju i vrhu skijališta”, kazala je Salihović.

Pljevlja nemaju uređeno skijalište, pa mještani djecu na sankanje i skijanje vode većinom na nekadašnje odlagalište Rudnika uglja, takozvanu Kipu u naselju Potrlica.

Salihović je istakla da je gradnja ski staze predviđena u tri faze - u prvoj će se završiti projektovanje, nabavka i ugradnja ski lifta tipa „tanjirače” kapaciteta oko 800 skijaša na sat, kao i nabavka jednog tabača snijega.

Ona smatra da bi se prva faza mogla završiti do početka naredne zime.

“U drugoj fazi predviđeno je projektovanje i izgradnja pristupnog puta do skijališta, nasipanje tampona a možda u drugoj fazi i obavimo i asfaltiranje puta u dužini od jednog kilometra. U drugoj fazi predviđeno je projektovanje i izgradnja objekta za pružanje usluga korisnicima skijališta, objekat za prodaju karata, restoran, skijašnica, garaža u suterenu i slično. U trećoj fazi izgrdanje ski staze predviđeno je projektovanje, nabavka opreme i izgradnja vodozahvata za potrebe vještačkog osnježavanja što će omogućiti korišćenje ove staze od kraja oktobra do kraja aprila”, istakla je menadžerka Opštine Pljevlja.

Prvi ski lift u opštini izgrađen je u selu Kosanica, početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a odavno nije u funkciji. Vrijedna oprema propada, a dio je bio i na meti lopova.

Početkom 2002. godine na mjestu zvanom Popova njiva u blizini manastira Svete trojice, takođe je bio postavljen mini ski lift dužine 120 metara, ali odavno ni on nije u funkciji.

Bonus video: