Težak život Željka i njegove kćerke bio bi malo lakši kada bi imali kravu

Porodica Vukićević ne može da ostvari pravo na socijalnu pomoć jer imaju imanje od osam ari, kako kažu, potpuno neplodne zemlje. Željko kaže da kad posadi džak luka, dobije jedva kilogram. Ista stvar je i sa krompirom, paprikom..
82 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2016. 09:25h

Željko Vukićević iz beranskog sela Vinicka sa jedanaestogodišnjom kćerkom Marijom živi u staroj porodičnoj kući. Prije nepunu godinu dana, Željku je preminula druga kćerka, a prije dvije godine ostao je bez supruge. U istom periodu, ostao je i bez oba roditelja.

Teška životna sudbina oca i kćerku je dovela u težak položaj.

Marija je učenica 6. razreda Osnovne škole "Vukašin Radunović" u Beranama. Put do groblja je njena svakodnevica. Tamo su njeni najmiliji... Velika je teškoća ostati bez majke i sestre u njenim godinama.

Željko je nekada radio u Celulozi. Završio je Višu ugostiteljsku školu u Podgorici, ali posla nema. Radi kada ima posla za dnevnicu - kopa, malteriše, zida... kako bi prehranio sebe i kćerku.

Porodica Vukičević ne može da ostvari pravo na socijalnu pomoć jer imaju imanje od osam ari, kako kažu, potpuno neplodne zemlje. Željko kaže da kad posadi džak luka, dobije jedva kilogram. Ista stvar je i sa krompirom, paprikom..

"Ne rodi skoro ništa, sasuši se", kaže Željko.

Zbog toga on i Marija često budu gladni.

ŽNjihov život je u posljednje tri godine, od kada su izgubili najbliže članove porodice, postao nemoguć. Kako bi izmirili troškove sahrana, prodali su kravu koja je bila izvor njihovog života.

Kažu da bi im mnogo pomoglo kada bi imali kravu.

Kuća u kojoj žive Vukićevići je stara, bez kupatila i pripada i ostalim nasljednicima porodice Vukičević koji ne žive u njoj.

Željko želi da kćerka, uskoro tinejdžerka, ima mogućnost da ličnu toaletu obavlja unutar kuće, pa je započeo gradnju kupatila. Iskopao je septičku jamu i stavio cijevi, ali je tu stao zbog finansijskih razloga. U kupatilu bi trebalo da se uvede i struja, kupe bojler, kada, umivaonik i WC šolja.

Iz Banke hrane navode da je za ovu porodicu svaka pomoć dobrodošla - hrana, garderoba, obuća, odjeća, stvari za kupatilo, novac za preživljavanje...

Za njih je, kažu, i izdatak od 17 eura, koliko košta školski autobus, velika stvar.

Iz Banke hrane mole Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo rada da se ukljuce u rješavanje problema dvočlane porodice Vukičević, a društveno-odgovorne kompanije i ljude dobre volje da daju svoj doprinos u skladu sa mogućnostima.

Za kontakt porodice možete se obratiti na telefon Banke hrane na broj 069 495 680, kao i putem e-maila bankahranepg@gmail.com i Facebook stranice te organizacije.

Galerija

Bonus video: