Usaglasili saradnju u oblasti upravljanja vodama

“Potpisivanjem ugovora dvije zemlje će unaprijediti saradnju u ovoj oblasti, posebno u cilju daljeg usklađivanja sa EU zakonodavstvom i realizacije zajedničkih projekata vezanih za Skadarsko jezero i rijeku Bojanu”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
rijeka Morača, Foto: Arhiva Vijesti
rijeka Morača, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.12.2015. 16:55h

Državne komisije Crne Gore i Albanije ocijenile su prihvatljivim predlog ugovora o vodoprivrednim odnosima između dvije države, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na sastanku državnih komisija, koji je na nivou predsjednika održan danas u Podgorici, ocijenjeno je da je potpisivanje ugovora šansa da zajedničke projekte podrže međunarodne institucije.

“Potpisivanjem ugovora dvije zemlje će unaprijediti saradnju u ovoj oblasti, posebno u cilju daljeg usklađivanja sa EU zakonodavstvom i realizacije zajedničkih projekata vezanih za Skadarsko jezero i rijeku Bojanu”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik albanske komisije Đok Jaku kazao je da je zadovoljan predlogom teksta ugovora koji je uradila crnogorska strana.

“Dokument je vrlo sadržajan i dobro pripremljen i u načelu prihvaćen sa naše strane”, rekao je Jaku.

On je podsjetio da je ugovor o saradnji Albanije i Crne Gore nastavak ranije potpisanih sporazuma o razumijevanju u oblasti vodoprivrede, i da će potpisivanje dati osnovu za unaprjeđenje postojeće saradnje na važnim zajedničkim projektima i mogućnost kandidovanja kod međunarodnih finansijskih institucija, kako bi projekti bili što uspješnije i brže realizovani.

Predsjednik crnogorske Komisije i generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Velizar Vojinović istakao je prijateljske odnose dvije zemlje, kao i sadržajnu saradnju u oblasti vodoprivrede.

Podsjećajući na pauzu u radu međudržavne komisije iz opravdanih razloga vezanih za konstituisanje nove Vlade Albanije, Vojinović je kazao da su se predstavnici obje zemlje usaglasili i oko dinamike narednih aktivnosti.

“Vrlo je značajno da smo danas dogovorili formiranje koje će biti sastavljene isključivo od eksperata, što će ubrzati aktivnosti na upravljanju Skadarskim jezerom, Drimom i Bojanom. Kada se stvore i vremenski uslovi, potrudićemo se da se na nivou vlada stvore pretpostavke za početak realizacije hitnih mjera vezanih za regulaciju Bojane, određivanje kote bentova, vidine nasipa i drugih”, kazao je Vojinović.

Predlog ugovora koji treba da prođe i ministarski nivo, odnosi se na vode od zajedničkog interesa, intervencije, vodne objekte, aktivnosti koje mogu uticati na vode, vodne objekte, vodni bilans, uređivanje vodotoka, korišćenje voda od zajedničkog interesa i uticaj intervencija na životnu sredinu.

Bonus video: