Baković: Nedovoljno se ostvaruje pravo na participaciju djeteta

Ovo pravo se, naveo je, ne ostavruje u porodici, jer, kako je ocijenio, često roditelji imaju tradicionalan pristup i smatraju da djeca ne treba da se pitaju
2 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2015. 15:12h

U Crnoj Gori pravo na participaciju djeteta kojim je omogućeno da se njegovo mišljenje uzme u obzir, ne ostvaruje se u potrebnoj mjeri i još nema zadovoljavajućih rezultata, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

On je kazao da se Komitet za prava djeteta opredijelio da četiri prava podigne na nivo principa i načela - pravo na život, opstanak i razvoj, pravo na nediskriminaciju, pravo na najboli inteteres djetata i pravo na particiipaciju.

Prema njegovim riječima, pravo na participaciju nije samo pravo na iznošenje mišljenja već i da se mišljenje djeteta poštuje i uvažava.

“Pravo na participaciju je složeno i u sebi sadrži više prava. Sadrži u sebi i pravo da dijete, da bi formiralo mišljenje, mora imati informacije i saznanja da bi to pravo ostvario”, precizirao je Baković.

On je dodao da je to pravo sadržano u Konvenciji o ljudskim pravima, a u crnogorsko zakonodavstvo uvršteno tek 2007. godine, donošenjem Porodičnog zakona.

“Mi smo kroz naš rad zaključili da se ovo pravo u Crnoj Gori ne ostvaruje u potrebnoj mjeri. Ima određenih napredaka u određenim sredinama, ali generalno gledano, na nivou Crne Gore još nema zadovoljavajućih rezultata”, kazao je Baković na konfereniji za novinare povodom obilježavanja Međunarodnog prava djeteta.

Ovo pravo se, naveo je, ne ostavruje u porodici, jer, kako je ocijenio, često roditelji imaju tradicionalan pristup i smatraju da djeca ne treba da se pitaju.

“Tu se ozbiljno griješi, jer djecu treba slušati i uvažavati njihovo mišljenje”, ukazao je Baković.

On je pojasnio da onaj koji odlučuje o nekom pravu koje se direktno tiče djeteta, ako ne prihvati njegovo mišljenje, u upravnom ili sudskom postupku, dužan je da obrazloži zašto je donio drugačiju odluku i zašto nije prihvatio mišljenje djetata. ”To predstavlja bitnu povredu postupka”.

Baković je ukazao da se osim u porodici, mišljenje djeteta nedovljno čuje i u školama u Crnoj Gori, navodeći da je od jedne do druge ustanove to različito.

“Imamo i pozitivnih i negativnh slučajeva, ali ne možemo reći da je stanje zadovljavajuće”, naveo je Baković.

On je pozvao sve da svakoga dana vode računa o najboljem interesu djece. “A da bismo znali šta je najbolji interes djece moramo ih čuti i moramo ih saslušati”.

Prema njegovim riječima, u oblasti prava djeteta Institucija ombudsmana je postigla zavidne rezultate.

Baković je ukazao da je u Instituciji formirana mreža zlatnih savjetnika, koju čine mladi ljudi.

On je dodao da su u toj Instituciji odlučili da se još više približe djeci i kontakt sa njima učine još neposrednijim.

Saradnica žaštitnika Duška Šljivančanin kazala je da je mreža zlatnih savjetnika zasnovana na osnovu samoprijavljivanja djece.

“Osnivanje mreže je doprionos Omudsmana u unapređenju i poštovanju pava na participaciju i podizanja tog prava na viši nivo”, pojasnila je ona.

Zlatni savjetnik, Milan Lončar kazao je djeca se sve više uključuju u odlučivanju u lokalnoj zajednici i školi.

"Međutim, pravo na participaciju se u porodice ne poštuje na pravi način. Dijete odlučuje smo onda kada su pitanja o kojima se raspravlja tiču samo njega”, rekao je on.

Baković je, upitan o komentarima nekih nevladinih organizacija (NVO) da nijesu zadovolni njegovim radom i da ne treba da dobije drugi mandat, kazao da je to njihov stav i da oni imaju pravo na to.

“U štampi je pisalo samo negativno mišljenje, a bilo je i više pozitivnh mišljenja, ali ona nijesu objavljenja”, naveo je Baković.

On je dodao da su objavljeni komentari samo šest NVO.

“Ima i više NVO koje su poslale određeni nivo podrške. Nije na meni da sudim o tome hoću li imati drugi mandate i šta oni misle”, poručio je Baković.

On je naveo da je Izvještaj EK pokazao određena naredak, ali da treba više raditi.

Bonus video: