Traže da se Opština javi za zakup Luke Budva

Staromještani i ribari iz Budve pozvali čelnike Opštine da luku vrate gradu
93 pregleda 1 komentar(a)
luka Budva, Foto: Vuk Lajović
luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.10.2018. 16:19h

Nevladina organizacija „Budva porat-Pizana“, koja okuplja staromještane i ribare, podnijela je juče zvaničan zahtjev gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i šefu lokalnog parlamenta Đorđiju Vujoviću da Opština zakupi i preuzme upravljanje Lukom Budva.

Dopis je juče čelnim ljudima Opštine dostavio predsjednik NVO Jerolim Jero Dragićević, u kome se izričito zahtijeva da Opština preuzme odgovornost nad Lukom u kojoj je stanje sve gore i gore.

Budvanska NVO je u protekle dvije sedmice organizovala dva velika protesta, prvi za zaštitu ostrva Sveti Nikola od betonizacije, i drugi, u nedjelju, simboličnog naziva „Minut do 12“ sa koga je više od stotinu građana u barkama protestovalo zbog stanja u Luci.

„Još nam je u sjećanju kada je u aprilu 2016. 19 političkih partija, sve izuzev DPS-a, sa Mjesnom zajednicom Stari grad i četiri NVO uputilo deklaraciju Vladi i Ministarstvu održivog razvoja sa zahtjevom da se Luka Budva integralno tretira u svim razvojim planovima kao organski dio Staroga grada. Od 2017, od kada svi vi potpisnici deklaracije upravljate gradom stanje u Luci Budva se nije promijenilo, sem na- gore“, upozorio je Dragićević u pismu u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Dragićević navodi da se trenutno Lukom ne može više šetati, zbog kapija koje nikad niko nije vidio ni u jednom portu u malim primorskim mjestima.

„Istovremeno radi se ko zna koji projekat Luke, odnosno Državna studija lokacije bez ikakvih anketa, razgovora, javnih rasprava sa korisnicima Luke, malim privrednicima i građanima. Pošto se skoro 20 godina zakupci mijenjaju, jedni drugima ustupaju Luku, apsolutno nikakvih pokazatelja nema svrsishodnosti zakupačkog posla”, istakao je Dragićević. Zato traže od Opštine da se javi na konkurs za zakup Luke.

„Kao nekada, u Komunalnom preduzeću je moguće formirati posebnu jedinicu koja bi upravljala Lukom. Niko tako dobro ne poznaje prirodu sezonskog oblika života, kao komunalne službe koje pulsiraju sa životom grada. Privredni karakter Luke u svojoj složenosti od kopnenog parkiranja pomoćnih vozila do servisiranja čamaca, takođe niko ne poznaje bolje od domicilnog stanovništva“, ističe Dragićević.

Bonus video: