Protest radnika nikšićke ZIGMA-E: "Euro je koliko Budoš, zato što ga nemam"

"Obratićemo se inspekciji rada, nadležnim ministarstvima i ako se ništa ne riješi moraćemo sa porodicama da dolazimo i protestujemo. Ne možemo ovo tek tako pustiti jer i nas ganjaju da izmirimo komunalije, kredite, sve obaveze", kazao je Milisav Miljanić, u ime okupljenih radnika
262 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 10:32h

Radnici nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA) od decembra nijesu primili platu, a radni staž im nije povezan od kraja 2013.godine.

Zbog toga se danas, njih petnaestak okupilo ispred zgrade pomenute firme u znak protesta, a ukoliko se njihova situacija uskoro ne riješi najavljuju proteste.

"Obratićemo se inspekciji rada, nadležnim ministarstvima i ako se ništa ne riješi moraćemo sa porodicama da dolazimo i protestujemo. Ne možemo ovo tek tako pustiti jer i nas ganjaju da izmirimo komunalije, kredite, sve obaveze. Za mene je euro koliko Budoš, zato što ga nemam. Mi samo tražimo ono što je naše i što smo zaradili", kazao je Milisav Miljanić, u ime okupljenih radnika.

Prema njegovim, kao i riječima ostalih radnika, vlasnik firme Staniša Bakrač nove mašine je prodao "sebi, tj firmi koju ima u Srbiji".

"Mašine koje su bile kupljene, mustanzi, kompresori, izvezene su u Srbiju, samo su ostavljene neke stare polovne mašine koje takođe mogu da rade. Dva puta smo se pisanim putem obratili upravi, ali nam ništa nijesu odgovorili. Navodno nemaju odakle, firma je u kreditima", kazao je Miljanić koji u ZIGMI radi skoro 30.godina.

U Zavodu radi oko 40 radnika, a od 17.jula su na kolektivnom godišnjem odmoru. Prosječna plata im je oko 500 eura.

"Svi smo na kolektivnom, a radi polovina – uprava, betonska i građevinska laboratorija. Ne znamo da li se nekome dijeli plata i šta se i kako radi. Moramo nešto da radimo a ne znamo šta, jer ne možemo da prehranimo porodice", poručio je Miljanić u ime okupljenih radnika.

Branko Mušikić je u Zavodu radio 27.godina. Od 9.juna, kada je proglašen tehnološkim viškom, nalazi se na Birou rada a danas je došao da podrži dojučerašnje kolege.

"Vlasnik mi je isplatio zarade koje mi je dužan i otpremninu po kolektivnom ugovoru, ali mi nije uplaćen radni staž za godinu i po, kao ni četiri godine beneficiranog staža. Izgleda da se u Crnoj Gori se sve vrti oko tri firme – KAP-a, Boksita i Željezare, a ostala preduzeća kao da ne postoje", kazao je Mušikić.

Istakao je da su do prije godinu bili „zdrava firma“ koja je obavljala mnoge poslove po Crnoj Gori.

"Radili smo ljudima bunare, projekte za Komarnicu, istražne radove za Boksite na Zagradu i Štitovu, projekat za Zavalu, pa lift za tvrđavu u Kotoru koji treba da se pravi, zgrade. Sve što je urađeno u Crnoj Gori to je uradio Zavod. Kola su krenula nizbrdo prije godinu i po", kazao je Mušikić.

Zavod za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize osnovan je 1959. godine kao Zavod za ispitivanje građevinskog materijala koji je označavao i njegovu osnovnu djelatnost. Dvadeset godina kasnije Zavod proširuje svoj obim poslova na geotehničke radove, a 2006. i na hemijske analize. Zadnjih 15-ak godina je u vlasništvu Staniše Bakrača, vlasnika firme "Bast commerce", koji predstavništva ima u Srbiji (Beograd) i u BiH (Gacko).

Galerija

Bonus video: