Bojadžić: Lokalna samouprava rizična za nastanak korupcije

Radionicu je organizovala Uprava za antikorupcijsku inicijativu, u saradnji sa TAIEX Odjeljenjem Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije
1 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: Prcentar.me
Refik Bojadžić, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 22.06.2015. 11:06h

Transparentnost i javnost rada lokalne samouprave ključni su preduslovi za izgradnju povjerenja građana u rad javnih službi, i pouzdana brana od pojave korupcije u društvu, poručio je generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore (ZOCG), Refik Bojadžić.

On je otvarajući, Radionici Prevencija korupcije na lokalnom nivou - prva iskustva sa realizacijom lokalnih akcionih planova, ocijenio da transparentna opština treba da "podijeli" sa svojim građanima sve informacije, dobre i loše, jer su to, kako je naveo, informacije koje građani treba da znaju.

„Transparentnost i javnost rada organa lokalne samouprave i javnih službi ključni je preduslov u stvaranju pozitivne atmosfere i izgradnji povjerenja građana u rad javnih službi i pouzdana brana od rizika pojave korupcije i koruptivnih ponašanja u društvu“, kazao je Bojadžić.

Radionicu je organizovala Uprava za antikorupcijsku inicijativu, u saradnji sa TAIEX Odjeljenjem Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije.

Bojadžić kazao je da je ključni izazov za Crnu Goru na putu učlanjenja u Evropsku uniju (EU) i NATO efikasna borba protiv korupcije i kriminala.

„Da bi se na pravi način odgovorilo tom izazovu Vlada je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminila za period od 2010.-2014.godine i Akcioni plan za sprovođenje te strategije“, podsjetio je Bojadžić.

Prema njegovim riječima, među šest oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije je i oblast lokalne samouprave.

„Strategijom i akcionim planom za njeno sprovođenje 2010-2014, opštine su prepoznate kao jedan od ključnih aktera u procesu planiranja i implementacije mjera i aktivnosti koje treba da doprinesu borbi protiv korupcije“, ocijenio je Bojadžić.

Kako je kazao, integritet lokalnih službenika i namještenika i borba protiv korupcije na lokalnom nivou, ključne su odrednice novog pristupa u radu i funkcionisanju lokalne samouprave.

Kako je pojasnio, Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi propisano je da se oni moraju ponašati tako da ne dovede u pitanje principe i standarde ponašanja koji važe za zaposlene u javnom sektoru.

„Oni se moraju ponašati tako da sačuvaju svoj ugled kao i ugled državnog organa u kojem rade, da otklone svaku sumnju i mogućnost nastanka i razvoja korupcije“, naveo je Bojadžić.

Prema njegovim riječima, državni službenici i namještenici ne trebaju lični interes da stavljaju ispred službenog već da profesinoalno obavljaju posao.

Generalna direktorka Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu pravde, Svetlana Rajković kazala je da je da svi više treba da se bave problemima u reformi lokalne samouprave, sa akcentom na izazove sa kojima se država suočava u borbi protiv korupcije.

„Mislim da smo mnogo postigli u prethodnom periodu, ali to nikako ne znači da nema još puno posla, svako od vas može mnogo da doprinese u daljem razvoju i rješavanju ostalih izazova koji su pred nama“, poručila je ona.

Šefica Odsjeka za praćenje i sprovođenje propisa u lokalnoj samoupravi u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Olivera Grbović, kazala je da lokalna samouprava prolazi kroz kontinuiran proces reformi.

„Posvećenost u radu državne i lokalne administracije u sprovođenju reformi, i napori koje ulažemo u cilju što kvalitetnijeg života građana u jedinicama lokalne samouprave, prepoznati su i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu“, poručila je Grbović.

Kako je precizirala, u Izvještaju je ocijenjeno da je došlo do određenog napretka u reformamam javne uprave, ali da su, vezano za lokanu samoupravu, potrebni dalji napori u pogledu unapeđenja sistema lokalne uprave, poboljšanja kvaliteta zakonodavnog okvira kao i unaprijeđenju transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti.

„Vlada i MUP ulažu napore u pogledu kontinuranog unapređenja normativnog okvira kao i na planu donošenja adekvatnih strateških dokumenta sa jasno utvrđenim ciljevima“, navela je Grbović.

Prema njenim riječima, MUP će nastaviti da ulaže napore u pravcu unapređenja stanja u lokalnoj samoupravi i da sprovođenjem aktivnosti kontinuirano doprinosi borbi protiv korupcije, kako na centralnom tako i na lokalnom novou.

Ekspert za oblast antikorupcije Davor Dubrovica kazao je da se korupcije može pojaviti svuda, u svakoj organizaciji, pa tako i u lokalnoj samoupravi.

Kako je naveo, borba protiv korupcije važna je za cijelu Crnu Goru zbog građana koji zaslužuju efikasnu i poštenu samoupravu.

„Isto tako važna je za ekonomski razvoj jedinica lokalne samuprave, jer niko neće da investira u opštinu koja je na glasu kao leglo korupcije“, zaključio je Dubrovica.

Bonus video: