DF: Onemogućiti da starješina državnog organa izabere lošijeg kandidata

Ove izmjene predložili su Branka Bošnjak, Milutin Đukanović, Vladislav Bojović, Janko Vučinić i Jelisava Kalezić
56 pregleda 1 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.05.2015. 13:14h

Demokratski front (DF) predložio je izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim se precizno reguliše zapošljavanje u državnim organima i onemogućava diksreciono pravo starješine organa da izabere lošijeg rangiranog kandidata.

Ocjenjuje se da procjena nadležnog pojedinca nije bila podložna kontroli, što je izazivalo pravnu nesigurnost.

"Zato je bio čest slučaj da najbolje rangirani kandidati nemaju prednost u odnosu na ostale, što je dovodilo u pitanje svrhu sprovođenja provjere sposobnosti i sačinjavanja rang liste", kaže se u zakonskom obrazloženju.

Kandidat, kako se navodi, može da ostvari ukupno 100 bodova primjenom pet krijerijuma.

"Prosječna ocjena tokom studiranja do 65 bodova, dužina studiranja do 10, rezultati provjere sposobnosti do 10, stručni i radni kvaliteti do 10 i vrijeme na evidenciji Zavoda za zapošljavanje do 5 bodova", predlaže se u zakonu.

Način provjere sposobnosti, bliže kriterijume i ocjenjivanje kandidata uređuje Vlada, na predlog Ministarstva. Starješina državnog organa bira kandidata koji ima najbolje ocjene.

"Izuzetno, starješina državnog organa, vodeći računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda ili drugih manjinskih nacionalnih zajednica, o rodno balansiranoj zastupljenosti i o zapošljavanju lica sa invaliditetom, može izabrati i drugog kandidata sa liste, sa obrazloženjem", kaže se u zakonskom predlogu.

Pripravnik u državnim organima zasniva radni odnos na osnovu javnog oglasa.

"Kandidat može ostvariti ukupno 100 bodova – do 80 na osnovu prosječne ocjene tokom studija, do 15 prema dužini studiranja i do 5 bodova na osnovu vremena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje", predviđeno je izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ove izmjene predložili su Branka Bošnjak, Milutin Đukanović, Vladislav Bojović, Janko Vučinić i Jelisava Kalezić.

Bonus video: