Putinova preporuka: Umjesto na Jadran, ruski turisti idu na Krim

Utiče i pad standarda zbog devalvacije vrijednosti rublja, jer je do prije pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 eura, a danas je to samo 150 eura, zbog čega su im cijene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe
77 pregleda 72 komentar(a)
Jalta, Krim, Foto: Shutterstock
Jalta, Krim, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2015. 18:14h

Crna Gora bi ove godine mogla izgubiti hiljade ruskih turista, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio od svih državnih službenika da odmor provedu na Krimu.

Nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da je,među evropskim destinacijama koje ruski turisti žele da posjete, Crna Gora među prvih pet koje njihovi turisti žele da posjete. U prvih pet su i Turska, Španija, Bugarska i Grčka. Hrvatska je na šestom mjestu.

Veliki pad organizovanog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobijaju plate moraju na Krim, ističu sagovornici “Slobodne Dalmacije. Tu je, kako ističe list, i pad standarda zbog devalvacije vrijednosti rublja, jer je do prije pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 eura, a danas je to samo 150 eura, zbog čega su im cijene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe.

“Bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio je nepovjerenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću 'domaćem' turizmu na Krimu i u Sočiju. Većina zemalja s velikim turističkim prometom iz Rusije reagovala je drastičnim snižavanjem cijena, poput Španije i Grčke” za 30 do 40 odsto, kazala je za “Dalmaciju” Vesna Mazić iz “Panoramika”, agencije specijalizovane za putovanja iz tog dijela Evrope prema Hrvatskoj.

Mazić je dodala da cijene snizila i Crna Gora, koja za ovu sezonu ima nekoliko letova dnevno iz Moskve za Tivat.

Bonus video: